Mikhail-Popkov1.jpg

Foto: De 54-jarige Mikhail Popkov.

Een rechtbank in Siberië heeft een voormalige politieagent veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van nog eens 56 vrouwen, waarmee hij in de vorige eeuw de ergste seriemoordenaar van Rusland was.

Mikhail Popkov, 54 jaar oud, terroriseerde zijn thuisstad Angarsk in de regio Irkoetsk bijna twintig jaar lang, lokte vrouwen laat in de nacht in zijn auto en viel hen vervolgens aan met gereedschap zoals bijlen en schoppen.

Mikhail-Popkov3.jpg

Foto: De 54-jarige Mikhail Popkov.

In 2015 werd hij voor 22 moorden tot het leven veroordeeld. Alle moorden werden gepleegd tussen 1992 en 2010.

Beschreef de moorden

Aleksandr Shkinev, een regionale aanklager, zei: "Het lijdt geen twijfel dat Popkov deze moorden heeft gepleegd. Hij toonde duidelijk de plaatsen waar de lijken begraven lagen en beschreef de moorden en slachtoffers gedetailleerd in een oorbel, tatoeage of een ander kenmerk.

Onderzoekers koppelden Popkov eindelijk aan de misdaden in 2012 met behulp van DNA-bewijs en beschrijvingen van zijn auto.

Angarsk-maniak

Door de Russische media de 'Angarsk-maniak' genoemd en op de nationale televisie geïnterviewd, dumpte Popkov de lichamen op bermen of in bossen in de buurt van de oostelijke Siberische stad. Toen de lichamen werden ontdekt, keerde hij soms terug naar het toneel van de misdaad als een politieagent.

Shkinev zei dat 14 van de slachtoffers niet geïdentificeerd waren.

In de rechtszaal had Popkov zichzelf een 'schoner' genoemd en beweerde hij de vrouwen te straffen voor immoreel gedrag. In een interview in 2015 vertelde hij het Russische tabloid Komsomolskaya Pravda: "Ze lieten hun echtgenoten en kinderen thuis en gingen [drinken] als voor de laatste keer. Natuurlijk is niemand zonder zonde. Maar je moet je dierbaarste niet kwetsen.

Shkinev zei voor de rechtbank dat medische experts hadden vastgesteld dat het motief voor de moord was "moorddadige manie, een onweerstaanbare drang om te doden".

De zwarte dolfijn

Popkov zal naar de "zwarte dolfijn" worden gestuurd, een zwaarbewaakte gevangenis aan de afgelegen grens met Kazachstan, waar de meest wrede misdadigers van Rusland verblijven. Rusland heeft in 1996 een moratorium op de doodstraf ingesteld.

Neem hier even een kijkje!


Popkov had ook zijn politie-ranglijst, junior luitenant en staatspensioen, ongeveer £ 285 per maand, verwijderd. Hij zei "teleurgesteld" te zijn door het verlies van het pensioen.

Gebrek aan bewijs

De veroordeling bleek eerdere beweringen van Popkov te bevestigen dat hij 84 moorden had gepleegd, maar drie werden uitgesloten van de zaak wegens gebrek aan bewijs.

De seriemoordenaar Andrei Chikatilo uit het Sovjettijdperk werd in 1994 geëxecuteerd nadat hij 56 moorden had toegegeven. Alexander Pichushkin, vaak de "schaakbordmoordenaar" genoemd, dient een levenslange gevangenisstraf voor 48 moorden in een park in het zuidwesten van Moskou.

Door: Rene Velleman - Bronmateriaal: The Guardian.com - FreddyTirana Albania - National Geographic