Het dark web is een onderdeel van het wereldwijde web dat niet rechtstreeks vindbaar is voor de zoekmachines.

Het deel van het web dat gevonden kan worden door zoekrobots is een fractie van alle websites die zich op dat web bevinden.

Naast die geïndexeerde websites zijn er ook websites die dit niet zijn, maar wel rechtstreeks toegankelijk zijn zolang men de url weet. Het kan hier gaan over gevoelige informatie of bijvoorbeeld overheidsdocumenten, waarvan men wil dat deze niet gemakkelijk terug te vinden zijn voor onbevoegden. Deze niet-geïndexeerde websites bevinden zich in het deep web.

Het dark web is hier een onderdeel van, alleen is dit onderdeel van het web niet rechtstreeks toegankelijk. Er is speciale software noodzakelijk die de gebruiker anonimiteit moet verschaffen zoals Tor, I2P of Freenet.

Niet alles op het dark web draait om illegale handel van goederen en diensten.[2] Met het dark web kunnen bijvoorbeeld journalisten, mensenrechtenactivisten, dissidenten en klokkenluiders anoniem blijven wanneer zij er hun werk uitvoeren.

Onderdelen van het dark web Het Dark Web is grofweg op te delen in de volgende onderdelen, als we kijken naar de activiteiten die hier plaatsvinden.

Verborgen websites

Verborgen websites binnen het Tor-netwerk hebben een domeinnaam die eindigt op .onion. Naar schatting tekenen deze websites voor 1,5% van het totale verkeer binnen het hele Tor-netwerk.

Volgens de BBC zijn deze sites voornamelijk opgezet met als doel het faciliteren van illegale handel en misbruik. Daarnaast zijn er ook enkele klokkenluider-sites en sites met betrekking tot botnet-operaties.

Verborgen index

.onion-adressen kunnen door zoekmachines niet vanzelf gevonden worden. Onder de naam 'The Hidden Wiki' bestaat een verzameling van links naar deze websites, voor zover de betreffende beheerder of gebruikers die daar bekend heeft gemaakt. Dit is lang niet altijd het geval. Hierdoor zijn veel verborgen websites enkel op uitnodiging toegankelijk.

Botnet

Met een bot als malware kan een hacker de controle van een besmet device zoals een computers overnemen, vaak zonder dat de eigenaar dit weet.

Deze besmette devices maken samen onderdeel uit van een groot netwerk van besmette computers, dat een botnet wordt genoemd. Dit botnet kan door de hacker worden ingezet voor bijvoorbeeld het verzenden van spam of het uitvoeren van een DDOS-aanval.

Zwarte markt

De zwarte markt op het donkere web betreft zowel illegale diensten als middelen. Er worden (grondstoffen voor) drugs, wapens, creditcardgegevens en PayPal-accountgegevens te koop aangeboden, naast illegale diensten zoals hacking en huurmoord. Deze diensten en middelen worden in de regel betaald via lastig te traceren bitcoins.

Door: Engedingen - Bronmateriaal: Aperture - Wikipedia