Was Scream uit 1996 gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Dit is de enge inspiratie die Kevin Williamson heeft toegeschreven aan het schrijven van de film over de Ghostface.

Scream is een Amerikaanse horrorfilm uit 1996, geschreven door Kevin Williamson en geregisseerd door Wes Craven.

Scream viel enorm op toen het halverwege de jaren negentig in première ging vanwege de meta-benadering van het horrorgenre.

De slasher wees op horrorclichés terwijl het typische stijlfiguren ondermijnde als het ging om loslopende moordenaars.

Hoewel Scream sterk werd beïnvloed door horrorklassiekers zoals Halloween, Friday the 13th en Nightmare on Elm Street, was het nog steeds uniek genoeg om zich in de hoofden van horrorliefhebbers te nestelen toen het de beste films van het genre omvatte.

Voordat Wiliamson zich op Scream richtte, heette de film Scary Movie. Hij verzon een gruwelijk verhaal over een jonge vrouw die alleen thuis was en werd bespot door een seriemoordenaar aan de telefoon.

De vrouw, gespeeld door Drew Barrymore, was te zien in de openingsscène van de film. Het centrale personage was echter Sidney Prescott (Neve Campbell), het ware doelwit van Ghostface, de in Halloween-kostuum geklede gek.

De basis voor Scream kwam naar Williamson toen hij hoorde over een echte seriemoordenaar in Florida, de Gainesville Ripper.

Danny Rolling, ook bekend als de "Gainesville Ripper", vermoordde vijf studenten in een periode van vier dagen in augustus 1990.

Gedurende die periode raakte het gebied in Florida in een complete chaos toen de moorden de gemeenschap angst aanjoegen.

Rolling werd uiteindelijk betrapt nadat hij in verband was gebracht met eerdere moorden in Louisiana, maar de terreur bleef hangen bij degenen die geboeid waren door de gebeurtenis in de jaren '90.

Williamson heeft verklaard dat hij naar een tv-special over de Gainesville Ripper keek toen hij merkte dat een van de ramen in zijn huis openstond. Aanvankelijk werd hij overmand door angst en dacht hij eraan hoe gemakkelijk het voor een moordenaar zou zijn om in te breken. Maar die angst veranderde al snel in inspiratie.

Williamson gebruikte de Gainesville Ripper en zijn liefde voor horror als inspiratie voor een moordenaar die door ramen klimt en een klein stadje terroriseert.

Scream vond plaats in een stad in Californië, maar er waren een paar parallellen met de Ripper en Ghostface.

Rolling beweerde dat hij geen enkel motief had toen hij de studenten vermoordde, maar er moest een reden zijn waarom hij de moorden pleegde.

Nadat Billy Loomis (Skeet Ulrich) zichzelf had onthuld als het brein achter Ghostface, vertelde hij Sidney iets soortgelijks in die zin dat niet elke moordenaar een motief nodig had.

Die verklaring was niet waar, aangezien Billy Sidney aanviel nadat haar moeder een affaire had met Billy's vader, waardoor zijn moeder wegjoeg.

Billy vermoordde Sidneys moeder en wilde wraak nemen op haar dochter. 

De Scream-franchise werd later vertroebeld in controverse toen de films de schuld kreeg voor de inspiratie voor een aantal echte moorden.

De films zijn gericht op de invloed van de media als het gaat om seriemoordenaars en roem.

De moorden werden later gekoppeld aan een aantal externe factoren die tot de misdaden leidden en Scream werd nooit direct verantwoordelijk geacht.

Williamson wilde een verhaal maken dat bewijst dat een gewoon lijkend persoon in elk klein stadje gek kon worden, en dat deed hij dan ook precies goed.

 

  • 1. Scream (1996)
  • 2. Scream 2 (1997)
  • 3. Scream 3 (2000)
  • 4. Scream 4 (2011)

Door: Engedingen.com - Bronnen: Screenrant.com - IMDB - Wikipedia - Youtube