im1.jpg

Foto: Een viering van Samhain in de oude tijden.

Nog even te gaan, en dan is het zover. Nee nee! Geen Purge-day! Halloween! Heb jij je voorbereidingen al gedaan? Of gaan de rijen van kwellende geesten jou huis toch wel stilletjes voorbij?

Wist je eigenlijk dat de lichtjes in de pompoenen de zielen voorstelden die vastzaten in het vagevuur? En dat mensen zich vroeger zo afschrikwekkend mogelijk verkleden om de kwade geesten af te schrikken? Gaat jou dat lukken dit jaar?

im9.jpg

Foto: Halloween heeft bij jong en oud een eigen betekenis gekregen.

Halloween is een feest wat door de eeuwen heen is uitgegroeid tot een traditionele feestdag. Het wordt gevierd op 31 oktober. Deze dag vol demonen, monsters en zombies heeft in een groot deel van de wereld bij jong en oud een eigen betekenis gekregen. Voor velen een dag van ongegeneerd lekker griezelen.

Horror en slashermovies

Voor de kinderen is het natuurlijk vooral een feest om verkleed langs de deuren in hun buurt te gaan en zoveel mogelijk snoep op te halen. Voor de tieners en de young-adults barst het tegen die tijd weer van de nieuwe horror en slashermovies dus die zie je niet en maken elkaar wel bang.

im2.jpg

Foto: The Babadook; Australische psychologische thriller-horrorfilm uit 2014.

Voor veel ouderen is het vanuit hun geloofsovertuiging een dag om de dierbaren die gestorven zijn te eren en in gedachte weer even terug te halen en te vieren wie ze waren. Kerkhoven worden schoongemaakt en opgeruimd. Verse bloemen en planten worden ingeruild voor het verdorde. Kaarsen worden ontstoken en mensen bidden voor hen die zijn heen gegaan.

im4.jpg

Foto: Kerkhoven worden schoongemaakt en opgeruimd. Verse bloemen en planten worden ingeruild voor het verdorde.

Allerheiligenavond

Het woord 'Halloween' is afgeleid van 'All Hallows Eve' en was min of meer in het leven geroepen door de kerk zodat het volk het feest 'Samhain' zou vergeten. Samhain was volgens de christelijke denkwereld een heidense Keltische traditie waarbij contact werd gemaakt met bovennatuurlijke wezens, geesten en demonen. Wat natuurlijk uit den boze was voor de conservatieve kerk. Vandaar dan ook de naam Halloween oftewel; Allerheiligenavond, alias; 'All Hallows Eve'.

im5.jpg

Foto: Een heidense Keltische traditie waarbij contact werd gemaakt met bovennatuurlijke wezens.

Voor de Kelten was 1 November echter de belangrijkste feestdag, het Keltische nieuwjaarsfeest. Het was de dag dat de oogst klaar was en de barre winter weer voor de deur stond.

Aangezien de Kelten een maankalender gebruikten die niet helemaal gelijk met de meer gebruikelijke lunisolaire kalender (maanjaar van 354 dagen) liep, varieert de absolute dag.

im6.jpg

Foto: De kelten verkleden zich met Samhain.

De kelten verkleden zich met Samhain zo eng mogelijk om kwade geesten af te schrikken. Ze waren doodsbenauwd voor de gesel van de terugkerende geesten. Ze hielden dan ook plaatsen aan hun banket vrij op de dag van Samhain voor de goedgezinde geesten. Om af te rekenen met de kwaadaardigen, verkleden zij zich zo afschrikwekkend mogelijk.

im6.jpg

Foto: De pompoen, een gewas geschikter dan de raap voor Halloween.

De Pompoen

Het waren echter niet de Kelten die het gebruik van pompoenen introduceerden op de dag van Halloween. De Noord-Amerikanen (ierse imigranten) begonnen met het uithollen van deze opvallende oranje cultuurgewassen. Afgekeken hadden ze het wel van hun voorouders, want voorheen deden de kelten en christenen het met rapen. Volgens de Christenen moest het kaarslichtje in de raap de ziel voorstellen die vastzat in het vagevuur.

Alhoewel Halloween de laatste paar jaar in Nederland en andere landen ook zijn intrede heeft gedaan, wordt het, het meest gevierd in de V.s, Ierland, Engeland, en Canada. Door de tijden heen zijn vermengingen ontstaan met aspecten uit de Keltische cultuur alswel uit die van de Christelijke en zelfs uit de Romeinse cultuur.

im7.jpg

Foto: 'De dag van de doden' oftewel; Día de los Muertos.

Día de los Muertos

Halloween lijkt in een opmars om de wereld te veroveren want het word alsmaar populairder. Ook in landen in o.a Zuid-Amerika en Azië begint Halloween aan een opmars aan populariteit. In Mexico hadden we natuurlijk al 'de dag van de doden' oftewel; Día de los Muertos. En op welke dag was dat ook alweer?

Juist ja...1 November

Door: Engedingen.com - Bron: Wikipedia - Foto-credits: media.ireland.com