camera.jpg

Foto: © Aksa2011.

Belgie staat op zijn kop nadat bekend is geworden dat de livebeelden van honderden belgischse webcams op de website van insecam.org te volgen zijn.

Ondanks de tekst op de Russische website Insecam.org dat de beelden legaal verspreid worden, hebben de eigenaars van de webcams echter geen toestemming gegeven volgens Caroline De Geest van de Privacycommissie, dus valt dit onder onwettige praktijken.

Staatssecretaris De Backer heeft aangegeven zich met de zaak te bezig te houden en vraagt om een onderzoek aan de Computer Crime Unit van de federale politie. Ook hij uite zijn zorgen.

Uit de woorden van Caroline De Geest viel verder op te maken, om webcams op een degelijke manier en met adequate software te beveiligen.

Niet alleen Belgie is echter op de dubieuze Russische site te vinden. Ook Nederland bevind zich op het menu wat verder een schrikbarend aanbod bied uit niet minder dan zo'n 120 landen.

De website dekt zich in op hun startpagina, door te stellen dat alleen de coördinaten van de internetproviders worden benaderd en niet die van het fysieke adres van de webcam. De coördinaten zijn uitsluitend bedoeld, om de stad waar de camera zich bevindt te lokaliseren, maar niet de exacte locatie.

Dit weerhoud duister volk er natuurlijk echter niet van, om beelden in en rond huishoudens te volgen en hun gevolgtrekkingen er uit te halen wie er wel of niet thuis zijn, met alle details voor handen.

Wil je nou voortaan echt weer met een gerust hart je webcam gebruiken? lees dan even dit artikel!. Want een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee.

Door: Rene Velleman Bron: Belga - Foto-credit: Aksa2011