Yahoo_board.jpg

Foto: AFP ©

Al maanden waren er geruchten over een datalek bij Yahoo. Donderdag heeft het internetbedrijf bekend gemaakt dat de gegevens van 500 miljoen gebruikers zijn gestolen. Het lijkt daarmee de grootste datalek ooit.

De cyberaanval zou gedaan zijn eind 2014. De gestolen gegevens bevatten e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata, versleutelde wachtwoorden en in sommige gevallen beveiligingsvragen.

In een verklaring op hun website meldt Yahoo dat de cyberaanval is gedaan door een door 'de staat gesponsorde gebruiker'. Er zijn geen aanwijzingen dat deze persoon zich binnen het netwerk van Yahoo begeeft. Voor zover bekend zijn er geen betaal- of bankgegevens ontvreemd. De potentiële slachtoffers zijn door Yahoo geïnformeerd en hun accounts zijn geblokkeerd.

GEGEVENS TE KOOP

Eerder meldde Motherboard dat de hacker, een bekende cybercrimineel die zich uitgeeft als peace_of_mind, de gebruikersgegevens te koop zou aanbieden op de online marktplaats TheRealDeal. Gebruikersnamen, wachtwoorden en persoonlijke informatie werden verkocht voor ruim 1.600 euro, weet Mashable.

Yahoo zei hier destijds bekend mee te zijn. Toen al ontkende Yahoo niet dat het ging om hun eigen gebruikers. Het internetbedrijf is in augustus een groot onderzoek gestart nadat hacker peace_of_mind claimde dat de gegevens van tweehonderd miljoen gebruikers op straat lagen.

Techwebsite Tweakers uitte eerder vandaag nog de verwachting dat Yahoo de hack binnenkort zou bevestigen. Nog geen paar uur later kwam het internetbedrijf inderdaad met een verklaring.

Door: Inge Schouten - Metronieuws.nl