boyle.jpg

Foto: Feestvierders wisten niet dat ze zo dicht bij het lijk van Edwina Boyle in het groene vat zaten. © Trezise Paul.

Fred Boyle moest het stellen met een briefje waarin zijn vrouw Edwina haar affaire met een vrachtwagenchauffeur toegaf. Ze liet alles achter in het Australische Melbourne en was er met haar minnaar vandoor. Tenminste, dat was de versie van Boyle in 1983. Maar de man, afkomstig uit Wales, had een morbide geheim dat hij meer dan twintig jaar verborgen kon houden. Nu exact tien jaar geleden kwam de waarheid aan het licht.

Al snel draaide de geruchtenmolen op volle toeren toen de dertigjarige Edwina Boyle plots zomaar verdween. Leefde ze nog of was ze dood? Waarom zou ze ook haar twee dochters zomaar achterlaten? Het verhaal van Fred Boyle werd geloofd. De arme vader die zijn kinderen alleen moest opvoeden omdat zijn vrouw hem liet zitten voor haar minnaar Ray, kreeg veel medelijden.

In werkelijkheid had Fred Boyle zélf een verhouding. Zijn minnares trok amper twee dagen na het verdwijnen van zijn vrouw Edwina bij hem in. En... Edwina was niet echt 'verdwenen', ook zij was nog aanwezig op het gezinsadres in het Australische Melbourne, op een lugubere manier. Fred Boyle had haar zelf doodgeschoten en in een metalen vat gestoken dat hij in zijn achtertuin liet staan. Als hij verhuisde, verhuisde het vat mee. Die akelige waarheid werd pas exact tien jaar geleden achterhaald. Na 23 jaar.

Tijdens party's die Fred Boyle bij hem thuis organiseerde, liepen de feestvierders gewoon naast de vermoorde Edwina rond. Haar dochters leefden de hele tijd dicht bij het lijk van hun moeder. Tot Boyles toekomstige schoonzoon, Michael Hegarty, mee met een van de dochters het huis introk en het ziekelijke geheim ontdekte. Er werden grapjes gemaakt over de mysterieuze ton als zou Boyles vrouw daarin gedumpt zijn.

Hegarty nam dat op den duur serieus en in augustus 2006 sneed hij uit nieuwsgierigheid toch het vat open. Hij botste op vrouwenklederen en een jute zak. Boyle beweerde dat hij giftige lijm in de ton had opgeslagen, maar de realiteit bleek twee maanden later veel afschuwelijker. Toen Hegarty in de tuin aan het werken was, zag hij dat de jute zak verlegd was naar een vuilniscontainer. Hegarty opende die en ontdekte menselijke beenderen en een schedel.

De politie vermoedde al tien jaar na Edwina's verdwijning dat er kwaad opzet in het spel was en geloofde het verhaal van haar affaire niet, maar had destijds geen bewijzen daarvoor. Uiteindelijk werd Fred Boyle door de grimmige ontdekking van Hegarty alsnog aangeklaagd voor de moord op de vrouw met wie hij elf jaar getrouwd was.

Boyle verklaarde tijdens het proces eerst dat hij zijn vrouw dood in bed had aangetroffen en panikeerde. Later gaf hij toe dat hij haar op 6 oktober 1983 had gewurgd en doodgeschoten, terwijl hun dochtertjes in de kamer ernaast lagen te slapen. Een van hen vertelde dat haar ouders in die tijd vaak ruzie hadden over de minnares van Fred Boyle. Hij werd in 2008 schuldig bevonden en veroordeeld tot 21 jaar cel.

Door: : Joeri Vlemings - Bronmateriaal: news.com.au