image1.jpg

Foto: © Metropolitan Police.

De 41-jarige Stephen Port gaat de geschiedenis in als een van de ergste seriemoordenaars van Groot-Brittannië. Hij werd veroordeeld voor de moord op vier jonge mannen, vier verkrachtingen en tien aanrandingen, maar waarschijnlijk heeft hij nog veel meer op zijn kerfstok. Volgens de speurders zou hij tot wel 58 moorden hebben gepleegd. Port lokte zijn slachtoffers in de val met Grindr, een populaire dateapp voor homo's.

Geen reden tot paniek

Stephen Port werd vandaag veroordeeld voor de moord op Anthony Walgate, Gabriel Kovari, Daniel Whitworth en Jack Taylor. Hij vermoordde hen in zijn appartement in Londen in 2014 en 2015, maar de politie slaagde er niet in hem te klissen. Daarom kon Port wellicht nog veel meer slachtoffers maken. Er loopt een onderzoek naar 17 speurders van de Londense politie, omdat ze zware blunders zouden hebben begaan in het onderzoek naar Port.

Port werd al opgepakt na de dood van Anthony Walgate, maar hij werd enkel aangeklaagd voor verstoring van het onderzoek. Kort na zijn arrestatie werd hij weer vrijgelaten, waardoor hij kon blijven moorden. Pas toen de familie van het vierde slachtoffer links zag tussen de moorden, kwam het onderzoek in een stroomversnelling.

Anthony Walgate

De seriemoordenaar kwam voor het eerst in het vizier van de politie in 2014. Hij werd gespot met een man die wat later in elkaar zakte in een station. Beide mannen hadden illegale drugs genomen, maar niemand werd aangehouden. Twee weken later belde Port de hulpdiensten op. Hij vertelde dat er een man (Anthony Walgate) op straat lag nabij zijn flat. Hij meldde dat de man in elkaar was gezakt omdat hij wellicht dronken was.

Het onderzoek naar de bizarre dood van Walgate bracht aan het licht dat Port en Walgate online contact hadden gehad voor ze had afgesproken in zijn flat. Port werd daarom veroordeeld voor hindering van de rechtsgang, maar niet voor de moord.

Zelfmoordbriefje

Voor Port in de gevangenis belandde, werden nog twee jonge mannen dood aangetroffen vlakbij zijn woonst. De dood van Gabriel Kovari (22) en Daniel Whitworth (21) werd echter niet onderzocht als moord, omdat Port een zelfmoordbriefje had achtergelaten.

Port had een briefje geschreven in naam van Whitworth, in zijn handschrift, waarin hij beweerde dat hij Kovari had vermoord en dat hij zelfmoord zou plegen omdat hij niet kon leven met het schuldgevoel. Op sociale media maakte Port links tussen zijn twee slachtoffers, hoewel Whitworth en Kovari elkaar waarschijnlijk nooit hebben ontmoet.

Jack Taylor

Drie maanden na Ports vrijlating werd opnieuw een man dood aangetroffen nabij zijn flat. Maar ook de dood van de 25-jarige Jack Taylor werd niet als verdacht beschouwd, ook al vertoonde zijn dood erg veel gelijkenissen met de drie voorafgaande overlijdens. Pas toen Taylors familie zich in de zaak verdiepte, kwam er schot in de zaak. Het lichaam van Jack Taylor werd opgegraven en eindelijk kwam er een einde aan de moordpartijen van Stephen Port.

"Als de speurders hun job hadden gedaan, dan had Jack nog geleefd", zei de zus van Jack Taylor. "We hebben moeten blijven aandringen om de zaak te onderzoeken." Stephen Port liep lange tijd niet tegen de lamp, en toch waren er duidelijke links tussen zijn slachtoffers. Hij verdoofde ze bijvoorbeeld allemaal met de verkrachtingsdrug GHB, maar de politie was hier niet voldoende van op de hoogte.

Masterchef

Stephen Port, die door zijn moeder wordt beschreven als "een stille man", was een kok die zelfs even te zien was in het populaire kookprogramma Masterchef. Maar niemand wist dat hij geobsedeerd was door seks met bewusteloze jonge mannen. Hij schuimde ook het internet af op zoek naar verkrachtingsdrugs. Via Grindr, een dateapp voor homo's, zocht hij slachtoffers uit die hij vervolgens misbruikte. Zijn blonde pruik gaf hem naar eigen zeggen "meer zelfvertrouwen" om mannen te ontmoeten.

Foto: Stephen Port als deelnemer in het populaire kookprogramma Masterchef.

De politie onderzoekt nog 58 gelijkaardige moorden in Londen. Mogelijk heeft Stephen Port dus nog veel meer slachtoffers gemaakt.

Lees ook:

Grindr-moordenaar verdwijnt voor altijd achter de tralies

Door: : Arno Van Hauwermeiren