im1p.jpg

Foto: Pink' kan gesnoven worden zoals cocaïne (foto), maar wordt ook oraal of rectaal genomen. © thinkstock.

Een krachtige synthetische drug die bekendstaat als 'Pink' of 'Pinky' heeft in de Verenigde Staten al minstens 50 dodelijke slachtoffers gemaakt. Het chemische opiaat, dat ook U-47700 wordt genoemd, is te koop via verschillende websites die in China geregistreerd staan. Vermoed wordt dat Pink ook een ingrediënt was van de cocktail medicijnen die Prince fataal werd.

Verschillende staten van de VS hebben de drug verboden, maar Pink blijft makkelijk verkrijgbaar. Volgens jongerensite Mic is het middel, dat in een labo wordt gefabriceerd, 700 keer potenter dan heroïne. Pink is chemisch verwant aan opium, het belangrijkste bestanddeel van heroïne. Deze opiaten hechten zich vast aan receptoren in het brein, waardoor de gebruiker een gevoel van intens genot ervaart.

"Deze chemicaliën zetten dezelfde biochemische hersenprocessen in gang die mensen ervaren wanneer ze eten of seks hebben", staat in een artikel over Pink in het vakblad Science and Practice Perspective. Pink komt in vele vormen. Het middel kan gesnoven worden maar kan ook oraal of rectaal toegediend worden.

De drug werd in de jaren 1970 ontwikkeld door het bedrijf Upjohn. Oorspronkelijk werd het bedacht als een synthetisch alternatief voor morfine, dat vooral als pijnstiller wordt gebruikt.

De drug kan je online kopen voor ongeveer 17 euro per gram. Sommige verkoopsites aanvaarden betalingen met de online munt Bitcoin.

In de Amerikaanse staat Utah zijn twee dertienjarige vrienden, zo vermoedt de politie, gestorven na het gebruik van Pink. De politie kwam erachter dat tieners uit de omgeving van de jongens de drug online hadden besteld. "Het is makkelijk. Ze hebben niets meer dan enkele tientallen dollars, een kredietkaart en een mobiele telefoon nodig om het te bestellen. Dat maakt het zo angstaanjagend", verklaarde politiechef Wade Carpenter van Wade City.

Door: Hln.be - Bron: Mic, Mirror