Armageddonq.jpg

Foto: Armageddon © gewoon-nieuws.nl

Luidt de komst van Donald Trump in het Witte Huis het einde van de wereld? Wetenschapper Steven Stroeykens, auteur van 'Het einde van de wereld - een geschiedenis', zegt dat er wel reden tot ongerustheid is. De doemdagklok staat volgens hem op 3 voor 12.

Voor zijn boek 'Het Einde van de Wereld - een geschiedenis' verdiepte de Leuvense schrijver en docent wetenschapsjournalistiek Steven Stroeykens (49) zich drie jaar in de materie.

end_off_world3a.jpg

Foto: Als één Russische atoomduikboot zijn raketten afschiet, vallen er in de VS onmiddellijk 6 miljoen doden. © forwallpaper.com

Volgens Stroeykens is de grootste bedreiging voor de aarde op dit moment een nucleaire oorlog. Misschien minder aanwezig in de populaire verbeelding dan 30 jaar geleden, maar dat betekent niet dat het gevaar verdwenen is. "De VS en Rusland hebben momenteel elk zo'n 4.500 kernwapens. Als één Russische atoomduikboot zijn raketten afschiet, vallen er in de VS onmiddellijk 6 miljoen doden. Als die aanval beantwoord wordt en we dus een kernoorlog krijgen, sterven er volgens simulaties op dag 1 al 100 miljoen mensen. Na enkele maanden loopt dat aantal op tot 1 miljard."

tjunami2.jpg

Foto: Gevolg: een megatsunami van wel een kilometer hoog in het begin. © gewoon-nieuws.nl

Vulkanische bergketen

"Op twee staat de klimaatopwarming. Als we daar nu niets aan doen, komt de planeet over ongeveer een eeuw zwaar in de problemen. Maar ook voordien al zal de opwarming voor een hoop ellende zorgen. Als in bepaalde gebieden landbouw onmogelijk wordt, zullen er nog grotere vluchtelingenstromen ontstaan en komen er economische crisissen die voor internationale spanningen zullen zorgen. En dan zijn we mogelijk weer bij nummer 1 beland."

tjunami.jpg

Foto: Tjunami die met de snelheid van een straaljager - de Amerikaanse kusten bereikt © bladna.nl

Nog een scenario: "Volgens sommige geologen kan het dat de westelijke flank van de Cumbre Vieja loskomt, waardoor een rots van ongeveer 500 kubieke kilometer in de zee zou vallen. Gevolg: een megatsunami van wel een kilometer hoog in het begin. Wanneer die 9 uur later - dat is met de snelheid van een straaljager - de Amerikaanse kusten bereikt, zou die muur nog steeds 50 meter hoog zijn. Let wel, de meerderheid van de geologen is ervan overtuigd dat het niet zo'n vaart zal lopen."

Steentje bijdragen

japan-tsunami.jpg

Foto: Japan na de verwoestende tjunami © Reuters

De man in de straat kan gelukkig ook iets doen "door bij te dragen aan een goeddraaiende, coherente samenleving. Denk na in het stemhokje zodat er geen onberekenbare figuren worden verkozen. Als we binnenkort Poetin in Rusland, Trump in de VS, Le Pen in Frankrijk en Wilders in Nederland aan de macht hebben, weet je niet wat er kan gebeuren. En wat de klimaatopwarming betreft: probeer je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Vermijd vliegvakanties, bijvoorbeeld."

Door: Dietert Bernaers - Bron: Eigen berichtgeving