kris_vm.jpg

Foto: Kris V.M. en zijn vriendin Stephanie © Ronny De Coster.

Een 39-jarige man uit Vurste bij Gavere die in 2014 zijn vriendin vermoordde, omdat hij dacht dat ze een vampier was, wou naar eigen zeggen de wereld redden. "Stemmen dwongen me die vampier te doden. Ik dacht dat ik iets goeds had gedaan", verklaarde hij dinsdag voor de correctionele rechtbank van Gent.

Kris Vm en zijn vriendin StephanieDe feiten dateren van januari 2014 toen Kris V.M. zijn vriendin onthoofde. In zijn eerste verklaringen aan zijn vader vertelde hij dat hij dacht dat hij een vampier had gedood. Anderhalf jaar eerder was de man al eens tien dagen opgenomen in het Maria Middelaresziekenhuis met klachten van paranoïa. Hij had het idee afgeluisterd en achtervolgd te worden, hij vertrouwde niemand en had angst om vermoord of vergiftigd te worden.

Vergiftigd koekje

In januari 2014 kreeg hij er naar eigen zeggen opnieuw last van. "Op donderdag heeft mijn moeder me een koekje meegegeven naar mijn werk, maar ik dacht dat het vergiftigd was en heb het weggegooid." Hij had ook last van achtervolgingswaanzin. Auto's met een defect licht waren volgens hem lid van de maffia. Een papiertje op de koelkast met een afspraak voor haar gynaecoloog deed V.M. dan weer vermoeden dat zijn vriendin een abortus had gepleegd.

Vampieren op feestje
"Het hoofd mocht niet bij het lichaam blijven. Anders kon het er terug aangezet worden en was de vampier terug levend. Ik was ook overtuigd dat ik goed had gedaan."

Op zaterdag begon hij op een feestje plots vampieren waar te nemen en ging snel naar huis. Een dag later ging het van kwaad naar erger. "Ik zag katten die mij achtervolgden, voelde mij bekeken door vogels, potten en pannen bewogen en tijdens het wandelen was het huis van mijn ouders verdwenen." 's Nachts werd hij gewekt door stemmen. "Je moet de wereld redden, haast u!", zeiden ze. "Ze dwongen me de vampier naast me te doden."

Onthoofd

Volgens zijn verhaal verstikte hij eerst zijn vriendin en sleepte haar naar de keuken. Daar sneed hij haar hoofd af en zette het in de afwasbak. "Het hoofd mocht niet bij het lichaam blijven. Anders kon het er terug aangezet worden en was de vampier terug levend. Ik was ook overtuigd dat ik goed had gedaan."

Naakt in cel

De dagen nadien bleef V.M. in de gevangenis vreemd gedrag vertonen. Zo deed hij bij een medegevangene een handoplegging. "Ik dacht op dat moment dat ik God was." Hij stond urenlang in zijn blootje in de cel. "Ik dacht dat mijn kleren aan het smeulen waren en ik levend zou verbrand worden." Opmerkelijk is dat zijn vriendin duidelijke afweerletsels aan handen en benen vertoonde, hoewel hij beweert dat ze zich nooit verzet heeft.

Zelf wil de man geïnterneerd worden. Volgens het college van gerechtsdeskundigen is de man toerekeningsvatbaar. Op 10 januari velt de rechtbank een tussenvonnis waarop al dan niet bijkomend psychiatrisch onderzoek wordt bevolen.

Door: Redactie hln.be - Bron: Belga