zombie.jpg

Foto: Er zou voor elk miljoen zombies exact één mens over zijn. © ap.

Fysicastudenten van de universiteit van Leicester hebben berekend hoe lang het zou duren vooraleer de mensheid uitgeroeid zou zijn mocht er een besmettelijke ziekte uitbreken die van iedereen zombies zou maken, zeg maar 'The Walking Dead' in het echt. En het resultaat was niet echt bemoedigend.

Vooraleer u zich druk maakt over waarmee studenten zich tegenwoordig allemaal bezighouden: de oefening maakte deel uit van een jaarlijkse test die hun capaciteit onderzoekt om wetenschap toe te passen op praktische en hypothetische scenario's. Er verschenen twee papers over in het tijdschrift 'Journal of Physics Special Topics', waarin studenten hun publicatieskills kunnen oefenen.

Fictie

Voor alle duidelijkheid: een zombie-apocalyps is complete fictie. Maar mocht het op een ongelukkige dag toch gebeuren, dan zou de mensheid in amper 100 dagen gedecimeerd zijn tot 273 personen zo zegt de eerste studie.

Er zou dan voor elk miljoen zombies exact één mens over zijn. Zonder enige substantiële manier om terug te vechten, zou het volgens de studenten minder dan een jaar duren vooraleer de mensheid compleet uitgeroeid was.

Om die voorspelling te maken, moesten de studenten eerst de parameters bepalen van de infectie. Ze gingen ervan uit dat een zombie elke dag wel één persoon zou kunnen vinden, met een kans van 90 procent dat hij die zou besmetten. Daarop pasten ze een epidemiologisch model toe - het SIR-model -om in kaart te brengen hoe de infectie zich zou verspreiden. Het team hield daarbij geen rekening met normale overlijdens en geboortes, aangezien de epidemie in drie maanden zo hevig huis zou houden dat die niet relevant meer waren.

Baby's

Toch is er ook goed nieuws. Want een tweede studie toonde aan dat er ook een positievere afloop mogelijk is. Waarbij de overgebleven mensen steeds meer zombies zouden doden, beter zouden worden in het overleven én meer en meer baby's zouden maken. Waardoor onze resterende populatie na ongeveer 1.000 dagen (2,7 jaar) alle zombies zou kunnen uitroeien. En waardoor de mensheid na 25 jaar extra weer langzaam recht zou krabbelen na de Apocalyps.

Trouwens, mocht het ooit zo ver komen: wetenschappers hebben ook uitgezocht wat de beste plaats is om je te verstoppen als er ooit een zombieplaag zou toeslaan. En het is niet een winkelcentrum of een restaurant. Je gaat best naar een dunbevolkt gebied. De Rocky Mountains in Canada of de Verenigde Staten, bijvoorbeeld. Zeg dat statistici van de universiteit van Cornell het gezegd hebben.

Door: Hln.be - Bron: Science Alert