carfentanil.jpg

Foto: © Border Services Canada

In de Verenigde Staten en Canada dook hij vorig jaar al op en nu is hij ook in Australië onderschept: een extreem dodelijke nieuwe drug. Het gaat om carfentanil, een kalmeringsmiddel voor olifanten dat voor de mens al dodelijk kan zijn als je het alleen nog maar aanraakt. Het product wordt vooral vanuit China verspreid. De overheid daar kondigde deze week nog een ban aan op het product.

De eerste slachtoffers van carfentanil - dat beschouwd wordt als een potentieel chemisch wapen - vielen in de Verenigde Staten. Vorige zomer pikte de media de dreiging op en volgens de Drug Enforcement Administration (DEA) zouden er tussen juli en oktober zo'n 400 slachtoffers gevallen zijn, vooral in de staat Ohio. De stof is 10.000 keer krachtiger dan morfine en wereldwijd zouden er intussen al enkele duizenden doden te betreuren zijn. Velen hadden niet eens door wat ze innamen.

Hulpdiensten

En nu is de synthetische drug ook onderschept door de douane in een postcentrum in het Australische Brisbane. De autoriteiten waarschuwen voor het enorme gevaar ervan en maken zich zorgen dat ook maar de kleinste hoeveelheid de weg naar de straat vindt, aangezien 0,002 milligram al dodelijk kan zijn. "Dit is een gevaarlijke drug. Ze zal je doden", aldus politiechef Jon Wacker. "We zijn ook bezorgd om mensen van de hulpdiensten die opgeroepen kunnen worden als er ergens een overdosis is. Ook zij lopen gevaar als ze daarbij per ongeluk met de stof in contact komen."

Game changer

Volgens specialist Adam Griffin zouden dealers de substantie vrij goedkoop kunnen kopen via het internet en de post, omdat ze maar een kleine hoeveelheid nodig hebben. Het product kost maar een paar duizend dollar per kilogram. Ze maken klanten vaak wijs dat het MDMA of ecstasy is of versnijden het product en mengen het met andere - duurdere - stoffen, zoals heroïne. Wie de drug inneemt of zelfs alleen nog maar aanraakt, sterft doorgaans snel. "De ademhaling stopt, het slachtoffer raakt bewusteloos en de bloeddruk valt weg", klinkt het.

Game changer

De Verenigde Staten lobbyden vorig jaar al dat China de vrije handel van het product - dat in de jaren zeventig voor het eerst werd gebruikt voor het verdoven van grote zoogdieren - zou verbieden en dat is gisteren uiteindelijk gebeurd. Vanaf 1 maart zal die ban van kracht zijn. Er was immers ook bezorgdheid dat de drug gebruikt zou kunnen worden door terroristen. Volgens de Verenigde Staten zou de beslissing wel eens een 'game changer' kunnen zijn in de strijd tegen de substantie.

Door: Koen Van De Sype - Bron: Time, nine.com.au, Fast Company