image1.jpg

Foto: © Bob Thissen.

Hij is al onder schot gehouden, achtervolgd door honden en opgepakt door de politie: Bob Thissen (31) heeft iets over voor zijn hobby. En die is heel bijzonder. Al tien jaar reist hij de wereld af op zoek naar spookachtige, verlaten en verboden plekken, waar het vaak lijkt of de tijd stil is blijven staan. En dat is niet zonder gevaar. "Maar dat is net het avontuur."

Bob is net terug uit Taiwan. Daar heeft hij onder meer gefilmd in een oude bunker vol gigantische spinnen en vleermuizen, in een vergeten pretpark in de jungle en in een griezelig, leegstaand ziekenhuis. Alles was er nog precies in dezelfde staat als het jaren gelden werd achtergelaten.

image2.jpg

Foto: Gaya Land in Zuid-Korea sloot in 2011 door een gebrek aan bezoekers. De achtbaan is al helemaal dichtgegroeid. © Bob Thissen.


image3.jpg

Foto: © Bob Thissen.


image4.jpg

Foto: © Bob Thissen.


image5.jpg

Foto: © Bob Thissen.


"Ik reis al tien jaar de wereld rond op zoek naar plaatsen waar niemand nog komt of dúrft te komen", vertelt de man uit het Nederlandse Heerlen. "Ik ben ook al in vervallen kastelen geweest, op afgedankte marineschepen en in een gesloten seksmuseum. Mijn collectie telt intussen meer dan 200.000 foto's en filmpjes. Het begon eigenlijk als kind met het uithalen van kattenkwaad en het opzoeken van verboden plekken. Toen ik 'animatiefilm' ging studeren in Genk, ben ik dat ook beginnen te registreren."

image6.jpg

Foto: © Bob Thissen.

Horrorfilm

En hij doet nog meer. Want alsof de locaties op zich al niet spookachtig genoeg zijn, bewerkt hij zijn beelden zodat ze soms recht uit een horrorfilm lijken te komen. "Daar gebruik ik een speciale techniek voor", zegt hij. "Die heet 'Stop-Motion' en daarbij plak ik een hele reeks foto's achter elkaar, zodat het lijkt of er zich iets afspeelt op die verlaten plaatsen. Een oude rolstoel lijkt uit zichzelf te bewegen, bijvoorbeeld. Of er verschijnen vreemde schaduwen op de muur."

image7.jpg

Foto: © Bob Thissen.

De locaties vindt hij door het internet af te surfen. "Ik loop lijsten van bijvoorbeeld kastelen af om de beste plekken te vinden. Het is altijd een avontuur: zal ik er raken? Zal ik betrapt worden? Zo vertrek ik over enkele weken naar Kazachstan, waar ik een Russisch militair domein wil binnendringen. Daar zal ik hem wel ferm knijpen, maar dat vind ik net leuk", lacht hij.

Spookstad

Zijn droom is om ooit naar de spookstad Varosha te trekken, op het eiland Cyprus. Veertig jaar geleden was dat nog een mondaine badplaats, met parelwitte zandstranden aan een turkooizen zee. Maar ze werd in 1974 hals over kop verlaten tijdens de Turkse invasie. Het Turkse leger sloot alles af en sindsdien staan de hotels en de restaurants er leeg en troosteloos bij.

image8.jpg

Foto: © Bob Thissen.


Zijn job kan hij van 'urban exploring' nog niet maken, maar dat hoopt hij ooit wel te kunnen doen. "Nu maak ik nog videoclips en animaties op aanvraag om geld in het laatje te krijgen. Maar als het wat begint te lopen, hoop ik er op een dag toch wel mijn brood mee te kunnen verdienen", klinkt het.

Geïntrigeerd? Op de website en de YouTubepagina van Bob kan je nog veel meer foto's en videomateriaal vinden.

Door: Koen Van De Sype - Bron: Hln.be