doctor.jpg

Foto: Ter illustratie. © Marion brun

Een rechtbank in het Engelse Nottingham heeft een chirurg vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. De 59-jarige man werd vorige maand schuldig bevonden aan zeventien gevallen van opzettelijke verwondingen bij negen vrouwen en een man. Hij had zijn slachtoffers hoewel dat niet waar was, gezegd dat ze borstkanker hadden en hen dan onnodig geopereerd.

De arts zou volgens de rechter het risico op borstkanker bij zijn patiƫnten "uitgevonden of bewust overdreven" hebben en hen daarna overtuigd hebben om onder het mes te gaan. De chirurg zou soms ook bewust de verkeerde codes aan de operaties hebben toegewezen, waardoor de kosten soms erg hoog opliepen.

In totaal zou de Brit honderden slachtoffers hebben gemaakt. Het Britse gezondheidszorgstelsel NHS heeft in totaal al meer dan 10 miljoen pond (11,5 miljoen euro) aan compensaties moeten uitbetalen aan meer dan 250 patiƫnten. Maar er zouden nog meer dan 1.000 andere slachtoffers zijn, van wie er honderden gebruikmaken van een private ziekteverzekering die waarschijnlijk nooit een schadevergoeding te zien zullen krijgen.

Sinds hij vorige maand schuldig werd bevonden, zijn al 100 voormalige slachtoffers naar voren gekomen.

Door: Hln.be - Bron: Belga - Afbeelding: Marian Brun

https://pixabay.com/nl/users/Frantisek_Krejci-810589/