Richard_Gallagher.jpg

Afb. Richard_Gallagher ©rv

Een klein groepje priesters en nonnen ontmoet een vrouw in een kleine kapel. Het is een avond in juni en het is warm buiten, maar in de kamer is het merkbaar kil. Terwijl de priesters beginnen te bidden, raakt de vrouw in trance. Opeens schiet ze overeind en ze begint te praten met verschillende stemmen: eentje is diep en mannelijk, een andere hoog en een derde in het Latijn. Het lijkt misschien op een script van een horrorfilm, maar het zou gebeurd zijn tijdens een echt exorcisme. En daarbij was iemand aanwezig die alleen wordt gecontacteerd als exorcisten het alleen niet aankunnen.

Respectabel man

De man in kwestie was dokter Richard Gallagher, een erkend psychiater met een diploma van een van de beste universiteiten van de Verenigde Staten en docent aan Columbia University en het New York Medical College. Een gevecht met de discipelen van Satan was geen onderdeel van zijn carrièreplan toen hij geneeskunde ging studeren aan de universiteit van Yale. Hij had al verslagen gelezen van exorcismen, maar beschouwde die als pogingen een verklaring te geven aan psychische problemen, zoals epilepsie. Hoewel hij katholiek was opgevoed, zag hij zichzelf als een man van de wetenschap.

Latijn

Vandaag denkt hij er anders over, zo vertelt hij in een interview met nieuwszender CNN. Want volgens hem is demonische bezetenheid écht. Hij heeft het bewijs naar eigen zeggen gezien: slachtoffers die plots perfect Latijn spreken, gewijde voorwerpen die in het rond vliegen en mensen die geheimen over anderen weten die ze onmogelijk kunnen kennen. "Ik zag ooit een vrouw van 40 kilogram een diaken van 90 kilogram door de kamer gooien", zegt hij. "Dat is geen psychiatrie. Dat is iets anders."

Gallager noemt zichzelf een consultant voor duiveluitdrijvingen. Al 25 jaar helpt hij geestelijke om het onderscheid te maken tussen mentale problemen en wat hij zelf "the real thing" noemt. Hij schat dat hij meer gevallen van bezetenheid heeft gezien dan eender welke andere dokter. "Bezetenheid is zeldzaam, maar het bestaat. Ik besteed meer tijd aan het overtuigen van mensen dat ze níét bezeten zijn, dan aan mensen die het wél zijn", schreef hij ooit in een essay voor The Washington Post.

Waanvoorstellingen

Critici zeggen dat het enige waardoor Gallager bezeten is, zijn eigen waanvoorstellingen zijn. Dat hij voor de gek wordt gehouden door mensen die therapie nodig hebben in plaats van een exorcisme. En dat er geen enkel hard bewijs is dat demonische bezetenheid echt bestaat. Hoe dan ook is de evolutie die hij doormaakte opmerkelijk. Want hoe word je van een koele wetenschapper plots een 'believer'? Wel, hij ontmoette een 'koningin van satan'. Een scène uit The Exorcist. © rv.

Ze was een vrouw van middelbare leeftijd, die zwarte kleren en dito make-up droeg. Julia - zoals Gallager naar haar verwijst - maakte deel uit van een sekte duivelsaanbidders en was naar haar lokale priester getrokken omdat ze ervan overtuigd was dat ze bezeten was. En een deel van haar wilde ervan af. De man verwees haar door naar een exorcist, die er Gallager bijhaalde.

 

the_exorsist.jpg

 

Telefoon

Het was een van de eerste dossiers die hij aannam en het zou hem diepgaand veranderen. Gallager hielp met het samenstellen van een team dat het exorcisme zou uitvoeren in een kleine kapel in een huis. En alles verliep volgens hem zoals in de film. Er vlogen objecten door de lucht en de vrouw wist vreemde details over het privéleven van Gallager. Dat zijn moeder was gestorven aan kanker aan de eierstokken, bijvoorbeeld. "Ze sprak ook tegen me als ze niet in de buurt was. Toen ik op een avond met haar priester aan de telefoon was, hoorden we plots een van de stemmen die ze gebruikte. Terwijl ze nergens in de buurt van een telefoon was en duizenden kilometers van ons verwijderd."

Een van de grootste critici van Gallager en exorcismen in het algemeen is Steven Novella, een neuroloog en professor aan de School of Medicine van Yale. Hij schreef een essay over het dossier van Julia en volgens hem gebruikte ze gewoon een aloude truc van toekomstvoorspellers: door het maken van vage voorspellingen slaagde ze er volgens hem in om persoonlijke zaken te raden over Gallager. "Ook voor het plots spreken van een vreemde taal is er een verklaring", zegt hij. "Patiënten kunnen gemakkelijk genoeg op voorhand zinnetjes memoriseren."

Bewijs

Volgens hem is het ook opmerkelijk dat nog nooit iemand een duidelijk bewijs heeft gefilmd van paranormale activiteiten tijdens een exorcisme. "Het ergste wat je kan doen als therapeut, is de waanbeelden van een patiënt bevestigen", zegt hij. "Therapie moet hen juist heroriënteren naar de werkelijkheid. En moet hen doen focussen op het onderliggende, échte probleem."

Gallager is niet akkoord. Volgens hem onderwerpen demonen zich niet aan wetenschappelijke studies en laten ze zich niet makkelijk vastleggen op videocamera. "Ze willen twijfel zaaien", klinkt het. "En voor de Kerk is de privacy van slachtoffers heilig. Zij zal zelf geen beeldmateriaal vrijgeven."

Kanker

Zelf houdt hij ook de lippen op elkaar als het over specifieke dossiers gaat, behalve dan in het dossier van Julia. Omdat zij uitdrukkelijk zelf de toestemming gaf. Hoe het voor haar afliep? Niet goed. Na een hele reeks sessies met exorcisten en Gallager, besloot ze op te houden met de behandeling. Omdat ze sommige van haar schijnbaar paranormale krachten wel leuk vond. Een jaar later hoorde Gallager haar stem plots weer aan de telefoon. Ze vertelde dat ze terminaal ziek was. Kanker. Toen hij voorstelde om verder te gaan met de sessies, antwoordde ze dat ze erover zou nadenken. Ze liet nooit meer van zich horen.

Door: Koen Van De Sype - Hln - Bron: CNN, The Washington Post