Header-new701px.jpg

 Foto: © Instagram.

De opdracht is simpel: besprenkel je favoriete lichaamsdeel met benzine, brandspiritus of een andere ontvlambare vloeistof van je keuze en steek de zaak vervolgens aan om het brandje zo snel mogelijk weer te blussen. Met vuur spelen, letterlijk en figuurlijk.

Na de 'neknominaties', checknominating en 'een nat pak halen' is er weer een nieuwe nominatie richting Nederland overgewaaid. Honderden jongeren staken zichzelf in de fik en zetten de beelden hiervan op sociale media, in de hoop zo enkele minuten roem te verwerven.

De #FireChallenge heeft al tientallen jongeren in het ziekenhuis doen belanden. 'De rage is niet nieuw, maar heeft de afgelopen week een enorme vlucht genomen', meldt de site Daily Dot. Al 1.500 tweets droegen de afgelopen zeven dagen de hashtag #FireChallenge.

Drie weken geleden waren er dat slechts een honderdtal. Op Vine en Instagram wemelt het intussen van dergelijke filmpjes. 'Niet bij mijn volle verstand' Het zal niet verbazen dat het niet altijd goed afloopt. In Lexington, in de staat Kentucky, liep een 15-jarige jongen tweedegraads brandwonden op nadat hij alcohol op zijn borst had gesmeerd en zich in brand had gestoken.

Hij noch zijn vrienden slaagden erin het vuur te doven, ook al stond hij in de douche. 'Ik was niet echt bij mijn volle verstand toen ik dat deed', verklaarde de kerel tegenover WKYT-TV. Het ziekenhuis van de universiteit van Kansas verklaarde tegenover KCTV5 dat er wekelijks een tiental patiënten binnenkomen met brandwonden veroorzaakt door de nieuwe rage.

'Ze steken hier vooral hun benen in brand, en dat resulteert in derdegraads brandwonden waarna we huidtransplantaties moeten verrichten', verklaarde dokter Dhaval Bhasvar. 'Geen onschuldig grapje' 'Die jongeren zijn zich niet bewust van de mogelijke gevolgen. Dit gaat verder dan een grapje op YouTube, dit kan resulteren in permanente verwondingen', stelt de brandweer van Overland Park in Kansas.

Bron: AD