Header-new701px.jpg

Foto: Belga

Ruben Santamarta, een specialist in cybersecurity, zegt dat hij het systeem voor satellietcommunicatie van passagiersvliegtuigen heeft gehackt.

Hij deed dat via hun wifi-verbinding en de entertainmentsystemen aan boord. Als zijn claim waar is, is dat een probleem voor de veiligheid in de luchtvaart.

Specialist Ruben Santamarta zal naar verwachting deze week tijdens de Black Hat-conferentie in Las Vegas toelichten wat hij heeft gedaan.

Tijdens het jaarlijkse evenement voor hackers worden allerlei online bedreigingen en de oplossingen daarvoor besproken. Kenners kijken vol verwachting uit naar zijn presentatie op donderdag.

'De systemen staan open. Het doel van mijn presentatie is om daar verandering in te brengen', aldus de 32-jarige computerspecialist. Hij ontdekte de kwetsbaarheden in de systemen via het zogeheten 'reverse engineering', oftewel het decoderen van de firmware van de apparatuur van de luchtvaartmaatschappijen.

In theorie zou een hacker volgens Santamarta de aan boord aanwezige systemen van het vliegtuig kunnen misbruiken, en bijvoorbeeld de navigatie of de veiligheidssystemen verstoren.

Zijn hackpogingen werden overigens alleen in een afgesloten beveiligde omgeving gedaan. Het is niet duidelijk of de vliegsystemen in het echt ook gekraakt kunnen worden.

Bron: ANP/BuzzT