Header-new701px.jpg

 

Foto: De politie is gisteren nog vooral bezig helder te krijgen wat er nu precies is gebeurd. © AD

Criminele bendes plegen hun misdaden steeds vaker online. Cybercrime was tot een paar jaar geleden alleen weggelegd voor mensen met veel technische kennis, maar ook niet-cyberspecialisten begeven zich nu op het web. 'Een zeer zorgelijke trend die zich snel aan het ontwikkelen is', zegt hoofd Landelijke Recherche Wilbert Paulissen in het Financieele Dagblad.

De criminelen huren techniek in, maar ook de aanschaf van malafide software is steeds eenvoudiger. Zo wist een internationaal opererende drugsbende vorig jaar met de hulp van IT-experts netwerken van enkele grote containerbedrijven te hacken in de haven van Antwerpen.

Ze konden zo hun eigen containers volgen en uit de haven halen voordat het transportbedrijf dat deed. Ook maken bendes zich steeds vaker schuldig aan fraude of afpersing door gratis games aan te bieden waar vervuilde software in verstopt zit.

'Internetcriminaliteit neemt toe en wordt steeds gemakkelijker', bevestigt ook nationaal coördinator Terrorisme en Veiligheid Dick Schoof. 'Je hoeft er niet voor te hebben doorgeleerd, het wordt steeds professioneler en de opbrengsten stijgen elk jaar.'

Schoof wil daarom dat de Tweede Kamer instemt met een wetsvoorstel waarmee de politie toestemming krijgt om computers binnen te dringen. 'Het is de enige manier om bij de dader te komen. We hebben zulke opsporingsmethoden echt nodig.'

Bewerkt door: Redactie AD - bron: BuzzT