Header-new701px.jpg

Foto: ANP ©

In Amerika is een jongen van 16 opgepakt omdat hij op Facebook had geschreven dat hij een dinosaurus had gedood en dat hij daarvoor een wapen had gekocht.

Dat deze status fictief is (16-jarigen kunnen in principe geen wapen kopen, dinosaurussen zijn uitgestorven), weerhield agenten er niet van om hem met groot vertoon van macht van school te halen.

Alex Stone kreeg op school een opdracht om een stuk te schrijven en daarbij een statusupdate te geven op Facebook.

Hij schreef een fictief verhaal over zichzelf en plaatste een illustratieve Facebookpost: 'Ik heb het huisdier van de buren gedood, een dinosaurus.

' Met daaronder het commentaar: 'Ik heb een geweer gekocht om het zaakje te regelen'.

Luidkeels protest:

Paniek alom op het politiebureau in South Carolina. De jongen werd met meerdere agenten ingerekend op school.

Alex protesteerde luidkeels. De politie nam hem na een korte worsteling mee naar het bureau. Na ondervraging lieten ze hem gaan, maar niet zonder een aantekening in zijn dossier achter te laten.

Alex werd ook een week geschorst van school, omdat hij te onbeschoft was geweest tegen de politie.

Woedend: 

Alex en zijn moeder zijn witheet van woede. Zijn moeder wist niets van de arrestatie af, de school had haar niet ingelicht. Pas toen Alex op het bureau zat, kreeg zij via de politie te horen dat haar zoon daar werd vastgehouden.

De tiener heeft spijt van zijn statusupdate. Niet vanwege de inhoud, maar vanwege de mogelijke gevolgen van de aantekening in het politiedossier.

Door: Anneke Kortleve