Header-new701px.jpg

Foto: © Drugs Enforcement Administration.

Een aan Amerika uitgeleverde Nederlander heeft voor de rechter in Los Angeles bekend dat hij online een illegaal drugsnetwerk runde en de miljoenenopbrengst witwaste.

Hoofdverdachte Marc W. (45) werd in 2012 in Lelystad gearresteerd na een succesvolle undercover-operatie van de Amerikaanse drugsadministratie (DEA).

Marc W. bekende eveneens de website The Farmer's Market te hebben gelanceerd. Via die 'zwarte narcoticamarkt' verkocht hij op grote schaal drugs zoals LSD, marihuana, xtc en paddo's aan gebruikers in de Verenigde Staten en zo'n 30 andere landen, zo verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) in Los Angeles tegenover persbureau Reuters.

De 'online bazaar' voorzag in bestelformulieren en klantenservice en garandeerde kopers de aflevering van de drugs, in ruil voor en commissie en betaling via PayPal, Western Union en andere bureau's voor geldtransfers. De 'zwarte drugsmarkt' opereerde via een TOR computernetwerk waarop gebruikers anoniem konden communiceren, zo luidt de aanklacht.

2,5 miljoen dollar:

Marc W. verklaarde voor 2,5 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) aan bestellingen te hebben gehad sinds de lancering van zijn site in 2007.

Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank velt naar alle waarschijnlijkheid op 10 december het vonnis.

De Nederlander was een van acht verdachten die in april 2012 werden gearresteerd op verdenking van illegale online drugshandel en witwassen.

Een van de acht overleed in afwachting van de rechtszaak. W. is de zesde die schuld bekent in de zaak.

Pseudokoop:

De illegale drugshandel via het internet kwam aan het licht na een onderzoek van twee jaar door de federale Drug Enforcement Administration (DEA), afgerond met een undercoveroperatie genaamd 'Adam bom', een knipoog naar de oorspronkelijke naam van de website die 'Adam flowers (bloemen)' luidde. De DEA-medewerkers zich voordeden als kopers en via een zogenoemde pseudokoop drugs bestelden en betaalden.

De Nederlandse hoofdverdachte werd begin dit jaar uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij probeerde dat via een kortgeding te voorkomen. Volgens W. vond de Amerikaanse undercoveroperatie plaats zonder Nederlandse toestemming. Volgens zijn advocaat bevond hij zich bovendien in Nederland en lokte de politie de drugsverkoop uit, iets wat is verboden volgens de Nederlandse wetgeving.

Bron: Reuters