Header-new701px.jpg

Zo'n 1,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden zijn mogelijk kwetsbaar. © reuters.

De e-mailadressen van circa 1,3 miljoen Nederlanders zijn mogelijk kwetsbaar doordat computerhackers over gestolen wachtwoorden kunnen beschikken, waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Circa 5600 websites met een mailadres eindigend op .nl kunnen mogelijk voor derden toegankelijk zijn, zo blijkt uit gegevens die door het Amerikaanse bedrijf Hold Security aan het NCSC zijn verstrekt. De veiligheidsinstantie geeft sinds morgen tips aan providers en gebruikers om misbruik te voorkomen.

Hold sloeg in augustus alarm nadat hackers wereldwijd circa 1,2 miljard inloggegevens hadden weten te verzamelen, waaronder Nederlandse.

Opstelten:

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de impact van de diefstal van e-mailadressen en wachtwoorden voor vitale sectoren als beperkt wordt ingeschat.

De veiligheid van de websites die de Rijksoverheid beheert, zoals inloggegevens voor DigiD en de Belastingdienst, is volgens de bewindsman niet in het geding geweest.

Wel worden serviceproviders, gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijven die domeinnamen registreren opgeroepen actie te ondernemen om de gebruikers van de kwetsbare e-mailadressen te informeren.

Het NCSC verwacht de komende dagen circa vier vijfde van de 1,3 miljoen bezitters van e-mailadressen te bereiken. Variëren De gebruikers van de kwetsbare e-mailadressen wordt door de het NCSC aangeraden meteen hun wachtwoord te wijzigen om eventueel misbruik te voorkomen.

Ook wordt gebruikers geadviseerd de combinaties van inlognamen en wachtwoorden zo veel mogelijk te variëren.

Verder is het volgens de veiligheidsinstantie voor digitaal verkeer verstandig om bij een wijziging 'sterke' wachtwoorden te gebruiken, die moeilijk te hacken zijn.

Bron: ANP