Header-new701px.jpg

D. (34) wordt in de VS gezocht voor betrokkenheid bij een van de grootste datadiefstallen ooit

De Amerikanen willen hem hebben, de Russen ook. Maar de Russische hacker Vladimir D. zit al meer dan twee jaar in Nederland in de cel. ,,Hij zit letterlijk en figuurlijk gevangen tussen grootmachten'', zei zijn advocaat Bart Stapert. Het kort geding tegen de voorgenomen uitlevering van D. aan de Verenigde Staten diende vandaag in Den Haag.

D. (34) wordt in de VS gezocht voor betrokkenheid bij een van de grootste datadiefstallen ooit. Daarbij zijn de gegevens van mogelijk 160 miljoen creditcards gestolen.

Er zouden honderden miljoenen dollars mee gemoeid zijn. D. zou bovendien toegang hebben gehad tot gevoelige Amerikaanse veiligheidsinformatie.

D. vreest naar eigen zeggen dat de Amerikanen hem niet alleen lang willen straffen voor zijn hackpraktijken. Hij zou ook van pas kunnen komen als 'wisselgeld' voor de in Rusland verblijvende Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, denkt hij.

De in 2012 in Amsterdam opgepakte Rus wil het liefst dat Nederland hem aan zijn thuisland overdraagt, dat ook om zijn uitlevering heeft gevraagd.

Dat heeft niet alleen met de internationale politiek te maken, maar vooral ook met zijn familieleven. D. heeft in Rusland een vrouw en een dochtertje van drie, die hem niet kunnen bezoeken als hij in een Amerikaanse cel zit.

Volgens minister Ivo Opstelten heeft politiek geen rol gespeeld in de beslissing om D. aan de VS te 'gunnen'.

Ook is er volgens hem geen enkele reden om de twee uitleveringsverzoeken ,,in termen van Koude Oorlog te plaatsen''.Maar in Rusland wordt daar toch anders naar gekeken.

'Mensenrechtenombudsman' Konstantin Dolgov van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei onlangs dat Russen die door andere landen aan de VS worden uitgeleverd daar een ,,gepolitiseerd en vooringenomen'' proces krijgen.

Hij verwees daarbij naar de zaak van de bekende Russische wapensmokkelaar Viktor Bout die vastzit in de VS. ,,In deze context kan de beslissing over D. in Den Haag niet anders worden beschouwd dan als een onvriendelijke stap'', aldus Dolgov.

De rechter maakt op 27 januari bekend of Nederland D. aan de VS mag uitleveren.

Bron: ANP