Header-new701px.jpg

Foto ter illustratie: Er is geld weggesluisd van meer dan honderd banken in vooral de Verenigde Staten, Japan, Rusland maar ook Nederland. © anp.

Hackers hebben maandenlang tientallen miljoenen euro's weggesluisd van meer dan honderd banken in vooral de Verenigde Staten, Japan, Rusland maar ook Nederland. Ze hadden zogenoemde malware geïnstalleerd waarmee ze in de computers van de geldinstellingen konden kijken die werden gebruikt voor internationaal betalingsverkeer.

Het internetbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab ontdekte de computerinbraak, aldus The New York Times zondag.

De krant kreeg inzage in het rapport van het beveiligingsbedrijf dat maandag wordt gepubliceerd. Volgens Kaspersky gingen de hackers aan de haal met omgerekend bijna 265 miljoen euro maar volgens het bedrijf kan het ook drie keer zoveel zijn.

Daarmee zou het een van de grootste bankroven ooit zijn. Het is niet bekend om welke banken het gaat.

Kaspersky Lab kwam de inbraak op het spoor toen het te hulp werd geroepen in Oekraïne. Daar begon eind 2013 in Kiev een automaat ,,spontaan'' geld uit te spuwen.

Uit onderzoek bleek daarna dat er een veel groter probleem was. Bij de hackers zou het gaan om personen uit China, Rusland en Europese landen.

Volgens de onderzoekers wisten de inbrekers via de per mail verstuurde malware te achterhalen hoe de banken hun internationale betalingsverkeer deden.

Ze deden daarna net of ze bankemployees waren en maakten miljoenen euro's over naar onder andere tijdelijke rekeningen in andere landen.

Behalve banken zijn ook andere financiële instellingen getroffen. Het gaat om bedrijven in dertig landen, aldus Kaspersky.

Vooral Russische instellingen zijn slachtoffer geworden.

Bron: ANP