Header-new701px.jpg

<p

Foto: Joey V., die drie kaskrakers zou hebben ontfutseld aan de computers van filmreuzen in de Verenigde Staten. Justitie in Amerika zegt de zaak heel serieus te nemen. © Facebook.

Omdat hij drie films heeft gestolen uit de computers van de Amerikaanse filmreuzen Sony, Paramount en Dreamworks, dreigt Joey V. (28) uit Delft jaren in een Amerikaanse cel te belanden.

verdachte bemachtigde echte kaskrakers. Het blijkt nu dat zo'n computerkraak helemaal niet zo moeilijk is uit te voeren.

Joeys vriendin Angela (27) schrikt. ,,Hij is op zijn werk.'' En gooit de deur dicht. Zij en Joey hebben net een nieuw huis betrokken in een nieuwbouwwijk in Delft. Om een mooie toekomst op te bouwen.

Maar een zonde uit Joeys verleden lijkt een enorme streep door de rekening te worden. Joey zou in 2010 drie films hebben gestolen van Amerikaanse filmproducenten Sony, Paramount en Dreamworks: de romantische komedie How Do You Know en de animatiefilms Rango en Megamind.

Joey weet dat de Amerikaanse justitie op hem loert. Hij wil geen aandacht. Zijn facebookaccount verdwijnt snel.

'Het komt wel goed:

Vader Ben zegt alleen: ,,We hebben nog niet eens een brief of dagvaarding of zo uit Amerika. Wij worden hier ook maar op geattendeerd door vrienden.''

Toch speelt de zaak de familie al langer parten. Ben laat zich ontvallen dat 'hun advocaat misschien nog niks heeft verteld'. ,,We wachten af. Het komt wel goed.'' Justitie in Nederland zegt alleen van de zaak op de hoogte te zijn.

Openbaar aanklager Wesley Hsu van justitie in Los Angeles laat telefonisch weten 'dat ze deze zaak zéér serieus nemen'. ,,Normaal gesproken is de volgende stap vragen om uitlevering aan Amerika.''

Vijf jaar cel kan Joey krijgen voor hacken en nog eens 2 jaar voor het misbruiken van andermans identiteit om computers binnen te dringen en digitale kopieën van drie Hollywoodfilms weg te nemen. Want zo zou hij het geflikt hebben.

,,De man van het bedrijf van wie hij de inloggegevens gebruikte, wist dat niet en had hem zeker geen toestemming gegeven,'' zegt Hsu.

Kaskrakers:

En Joey stal niet zomaar films. Kaskrakers! In How Do You Know doen topacteurs als Reese Witherspoon, Owen Wilson en Jack Nicholson mee.

Overigens kostte die film meer (120 miljoen dollar) dan hij opleverde (49 miljoen), maar om dat nu op het conto van Joey te schrijven... Wél winstgevend waren de animatiefilms Rango en Megamind, die 135 en 150 miljoen dollar kostten om te maken (topacteurs spraken de stemmen in), maar respectievelijk 245 en 321 miljoen opbrachten.

De eerste twee films die Joey zou hebben gestolen, waren nog niet uitgebracht. Megamind draaide al wel in de VS.

Inloggegevens:

Hoe flikte hij het? Het lijkt een huzarenstuk, maar het klinkt ook weer niet zo ingewikkeld: Joey wist de inloggegevens te pakken te krijgen van een werknemer van een Amerikaans productiebedrijf dat meewerkt aan de films.

,,Wat hij heeft gedaan is niet zo héél moeilijk. Maar er zijn nog te weinig details bekend,'' zegt hackexpert Rickey Gevers. ,,Is hij al surfend toevallig over de inloggegevens gestruikeld of heeft hij er maanden aan gewerkt? Het lijkt erop dat hij de gebruikersnaam en het wachtwoord van zo'n persoon heeft gevonden, daarna op zoek is gegaan naar een webpagina om bij het bedrijf in te loggen en naar binnen is gegaan.''

Kick:

Gevers sprak veel met jongeren die voor de kick nieuwe topfilms zo snel mogelijk proberen te zien. ,,De overweldigende kick dat het lukt, verdringt vaak het besef dat je iets verkeerds doet.''

Volgens Rejo Zenger van Bits of Freedom, belangenorganisatie voor digitale burgerrechten, vragen filmproducenten er een beetje om. ,,Het is niet handig films en series op verschillende plekken op andere tijdstippen te lanceren."

,,Je zag het jaren geleden ook met de populaire tv-serie The Walking Dead. Groots aangekondigd op Facebook, overal trailers en fragmenten. Heel Amerika keek, maar in Nederland moesten we wekenlang horen hoe iedereen het er dáár over had.

Dan zijn er tijald mensen die niet willen wachten. Uit nieuwsgierigheid, of voor de eer.''

Torrentsites:

In de slipstream van die hackers profiteren miljoenen mensen mee, stelt Joost Bijl van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, ook uit Delft: ,,Dagelijks vliegen echt nog vele terrabytes aan filmbestanden de wereld over via torrentsites. Allemaal gratis.''

Niet vreemd dus, zegt Michel van Eeten, hoogleraar cybercrime aan de Technische Universiteit in Delft, dat Amerikaanse bedrijven ook ogenschijnlijk 'kleine dieven' als Joey te grazen nemen.

,,Films binnenhalen met gestolen inloggegevens is computervredebreuk. Ja, dan kun je de FBI op de stoep krijgen. Je kunt zeggen, wat zijn nou drie films, maar als die voortijdig worden verspreid, heeft dat best wat schade tot gevolg.''

Geschreven door: Gerben van 't Hof en Victor Schildkamp

{/af}