Header-new701px.jpg

Vliegtuigen zouden van een afstand overgenomen kunnen worden door een passagier. © pixgood.

De electronica in een vliegtuig is kwetsbaar voor hacks. Dat staat in een nieuw rapport dat de Amerikaanse regering (Government Accountability Office, GAO) gisteren heeft vrijgegeven. Vliegtuigen zouden van een afstand overgenomen kunnen worden door een passagier die op het wifi-netwerk van het vliegtuig inlogt of iemand die dat vanaf de grond doet.

Een van de auteurs van het rapport, Gerald Dillingham, meldt aan CNN dat het gaat om de commerciële vliegtuigen Boeing 787 Dreamliner, de Airbus A350 en de Airbus A380. Die modellen hebben alle een geavanceerde cockpit die op het wifi-netwerk is aangesloten waar ook de passagiers op kunnen inloggen.

Volgens de onderzoekers die het rapport schreven, is het theoretisch mogelijk dat iemand met een laptop het vliegtuig kan bedienen, een virus in de vluchtbesturingscomputers kan verspreiden, de computers kan bemannen en de noodsystemen en navigatiesystemen kan overnemen. Het doemscenario is dat hackers een vliegtuig kunnen laten neerstorten.

,,Internetconnectiviteit in de cabine moet worden beschouwd als een directe link tussen het vliegtuig en de buitenwereld, waar zich ook potentiële kwaadaardige partijen bevinden", staat in het rapport.

Kleine kans:

Al kan een modern vliegtuig kwetsbaar zijn, er is maar een kleine kans dat het ook daadwerkelijk gehackt kan worden. Piloten moeten hun goedkeuring geven wanneer er iets verandert in het computersysteem, zoals een vliegroute. Daarnaast gaat het slechts om moderne vliegtuigen die op het internetnetwerk zijn aangesloten, dus oudere vliegtuigen kennen veel minder gevaar voor hackers.

Maatregelen:

In het rapport wordt geconcludeerd dat het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (Federal Aviation Administration, FAA) met een cyberbeveiligingsmodel moet komen om zich te ontdoen van mogelijke dreigingen.

Statement:

Boeing heeft gereageerd op dit rapport en stelt dat hij altijd toegewijd is om de beste beveiliging voor hun vliegtuigen te hebben. ,,Er kunnen geen veranderingen in het vliegplan worden aangebracht zonder de goedkeuring van de piloot. Daarnaast zijn er andere systemen, beveiligingsmaatregelen en cockpitprocedures die de veiligheid van het vliegtuig waarborgen.''

Airbus bracht ook een verklaring naar buiten. ,,Airbus, in samenwerking met onze leveranciers, beoordeelt voortdurend de systeemarchitectuur van onze producten met het oog op het opstellen en handhaven van de hoogste normen van veiligheid en beveiliging.''

Door: Graziella Gioia