Header-new701px.jpg

Foto: Jodi Magi © Facebook.

De 39-jarige Jodi Magi zit voor onbepaalde tijd opgesloten in een gevangenis in de Verenigde Arabische Emiraten nadat ze een foto van een verkeerd geparkeerde auto op Facebook had geplaatst.

In februari maakte Magi een foto van een auto die geparkeerd stond over de breedte van twee invalidenplaatsen zonder dat een invalidenkaart zichtbaar was. Ze blurde het kenteken en plaatste de foto op Facebook om aandacht te vragen voor de egoïstische daad van de autobezitter. Magi woont en exposeert haar kunst in Abu Dhabi. Ze geeft ook les. De bewuste foto is niet meer op haar Facebookpagina te zien.

Iemand diende bij de politie een klacht in tegen de foto en in juni ging de zaak naar de rechtbank van Abu Dhabi. Magi moest Arabische documenten zonder vertaling ondertekenen en werd niet veel later schuldig bevonden aan 'belediging op sociale media'.

Magi, een kunstenares uit Melbourne, betaalde al de boete van 3200 euro, maar de politie wil haar niet laten gaan voor ze voor de rechter verschenen is. Wanneer de rechtszaak zal dienen is totaal niet duidelijk, zo vertelt ze aan ABC. ,,Niemand praat tegen me. Ze weten niet wat ze met me moeten" zei de Australische. Ze vertelde dat ze bijna in een gevangenis met alleen maar mannen was geplaatst, en dat ze erg bang is.

Australische autoriteiten proberen om Magi terug naar haar eigen land te halen, meldt Skynews. Julie Bishop van Buitenlandse Zaken waarschuwt Australische toeristen om zich aan de wet te houden in het buitenland, naar aanleiding van Magi's aanhouding. Magi uitte in de media kritiek op de Australische overheid omdat die niks voor haar zouden doen.

Het verbod op beledigingen op sociale media in de Emiraten is behoorlijk omstreden. Eerder al bleek dat je met whatsappberichten moet oppassen.

Bron: AD