Header-new701px.jpg

Foto: © internet

Het aantal gemelde cyberaanvallen op overheidswebsites en -systemen is in de afgelopen twee jaar verdubbeld. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) krijgt vrijwel dagelijks bericht over een aanval. Dat blijkt uit cijfers van het centrum die de Volkskrant heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Van mei 2014 tot mei 2015 kwamen er 293 meldingen binnen bij het NCSC. Ook het aantal aanvallen op bedrijven is toegenomen, schrijft de krant. Volgens deskundigen komt dat, omdat steeds meer bedrijven bereid zijn de aanvallen te melden. Vooral banken geven door wanneer ze zijn gehackt of wanneer er pogingen daartoe zijn ondernomen.

Volgens de Volkskrant zijn de aanvallers vaak criminele organisaties en buitenlandse overheden die op zoek zijn naar waardevolle informatie. De laatste maanden is ook een toename te zien in het gebruik van cryptoware door hackers. Dat is software waarmee hackers bestanden op andere computers kunnen vergrendelen.

De aanvallers willen de vergrendeling opheffen in ruil voor geld. Volgens de krant zijn er in maart twintig meldingen geweest van cryptoware, de meesten daarvan bij de rijksoverheid.

Het NCSC heeft software ontwikkeld waarmee netwerken automatisch worden gescand op bekende aanvalstechnieken. In 2014 werden er zeventien cyberaanvallen mee gevonden. In de eerste vier maandan van dit jaar waren dat er al twaalf, schrijft de Volkskrant.

Bronnen die de software kennen zeggen dat 'eigenwijze ministeries' het systeem echter niet hebben. Die zouden bang zijn de controle over het systeem uit handen te geven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou de software van NCSC bijvoorbeeld niet hebben. Vorig jaar kregen Bulgaarse criminelen IP-adressen van het ministerie in handen. Het ministerie en het NSCS hadden dat niet door.

Door: Redactie AD Bron: ANP