Header-new701px.jpg

Foto: Vladimir Drinkman © anp.

De Russische hacker Vladimir Drinkman heeft voor een federale rechter in de staat New Jersey bekend schuldig te zijn aan het stelen van meer dan 160 miljoen creditcardgegevens. Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt het in een persbericht dinsdag 'het grootste complot van deze soort ooit vervolgd in de Verenigde Staten'.

Drinkman (34) werd in 2012 gearresteerd in Amsterdam en in februari van dit jaar uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Kort daarna hield hij in de rechtbank nog vol onschuldig te zijn.

Volgens de aanklacht heeft Drinkman samen met vier anderen ingebroken in de systemen van bedrijven die zich met financiële transacties bezighouden, waaronder Carrefour, Dow Jones en Global Payment, om gegevens van onder meer creditcards online te verkopen. Met de datadiefstal zou voor zeker 300 miljoen dollar (266 miljoen euro) schade zijn aangericht.

Nog drie verdachten:

Een van de andere hackers werd samen met Drinkman gearresteerd en hetzelfde jaar nog uitgeleverd. Drie andere verdachten worden nog gezocht. Uit een bij het persbericht gevoegd document blijkt dat Drinkman al in juni schriftelijk schuld heeft bekend. Naar verwachting krijgt hij in januari zijn straf te horen. Hij kan maximaal 30 jaar krijgen.

Door: Redactie AD bron: ANP/BuzzT