Header-new701px.jpg

Foto: ter illustratie © internet

Hackers die veiligheidsgegevens hebben gestolen van miljoenen medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie en andere overheidsinstellingen, hebben onder andere 5,6 miljoen vingerafdrukken buitgemaakt. Dat zijn er 4,5 miljoen meer dan aanvankelijk werd aangenomen.

Het ministerie van Defensie en het Amerikaanse Bureau voor Personeelszaken deelden dat gisteren mee in een persbericht. De feiten kwamen pas recentelijk aan het licht tijdens een onderzoek naar het beveiligingslek dat in het voorjaar werd blootgelegd. Daarbij hebben hackers veiligheidsgegevens van 21,5 miljoen medewerkers bemachtigd.

Het nieuws komt aan het licht vlak voor het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Washington. Amerikaanse regeringsbeambten zijn ervan overtuigd dat hackers van de Chinese overheid achter het schandaal zitten, al zeggen ze dat niet openlijk.

Josh Earnest, de woordvoerder van het Witte Huis, zei woensdag dat het onderzoek nog steeds lopende is en dat er nog geen mededelingen konden worden gedaan over de verantwoordelijken voor de beveiligingsinbreuk.

President Obama heeft al laten weten dat cyberveiligheid een belangrijk gespreksonderwerp zal zijn tijdens het bezoek van de Xi Jinping aan het Witte Huis aanstaande vrijdag. Obama zei recentelijk dat de Verenigde Staten aan China hebben laten weten dat industriële cyberspionage door de overheid of aanverwante bedrijven een 'agressieve daad is die een halt moet toegeroepen worden'.

Gevaar voor misbruik onderzocht

Volgens Amerikaanse overheidsfunctionarissen is er nog geen bewijs dat er misbruik is gemaakt van de gestolen gegevens, al wordt er gevreesd dat de diefstal contraspionageproblemen kan veroorzaken. Een werkgroep van de FBI, het Departement Binnenlandse Veiligheid en het Pentagon onderzoekt nu in welke mate tegenstanders misbruik kunnen maken van de buitgemaakte data.

Bron: Reuters