Header-new701px.jpg

Foto: De raafachtige, zwijgzame protagonist doet de discussies bij fans van het betere mysteriewerk oplaaien. © YouTube.

Een macabere zwartwitfiguur, verborgen gruwelbeelden van gefolterde vrouwen, een kluwen van raadsels en een schimmige herkomst: geen wonder dat een enigmatische video het internet in zijn greep houdt. Niemand weet precies waar hij vandaan komt, wie erachter zit of wat het doel van de makers is.

Achteraf bekeken is het vreemd dat de allereerste versies van deze video, die dit voorjaar al gepost werden op YouTube en 4Chan, nauwelijks iemand wisten te boeien. Het was pas toen wetenschaps- en techsite GadgetZZ.com vorige week de blogpost 'Deze akelige puzzel belandde in onze mailbox' bracht, dat surfers wereldwijd interesse begonnen te koesteren voor het precies op twee minuten afklokkende webfilmpje dat vol geheimde codes en raadsels lijkt te zitten.

Maar de late respons op de video is niet het enige raadselachtige element in de beverig opgenomen, aan stille cinema herinnerende clip. Hoe meer je naar de video kijkt, hoe meer je je bewust wordt van allerlei codes en hints, die op het eerste gezicht weinig samenhangends betekenen.

Hieronder kan u de clip zelf bekijken, maar zorg dat het geluidsvolume van uw toestel niet te hard staat, en weet dat er mogelijk schokkende beelden te zien zijn. (tekst gaat verder onder de video)

Grapjas of seriemoordenaar?

Wat in eerste instantie alleen maar een sinister filmpje lijkt van een figuur met een cape en een dodenmasker, begeleid door een irritant knerpende soundtrack, blijkt bij nader inzien heel wat meer lagen te bevatten.

Zo is er alleen al het geluid. Toen een Reddit-gebruiker daar een spectrogram van maakte, bevatte die de boodschap 'YOU ARE ALREADY DEAD'. Andere spectrogrammen die onder meer door andere Reddit-surfers en de redactie van de Washington Post werden gemaakt, leverden gedetailleerde en 'heel, heel grafische' beelden op van één of meerdere vrouwen die worden gefolterd

Andere hints die in het filmpje worden gegeven, doen de raadsels alleen maar toenemen: zo bevat het onder meer de coördinaten van het Witte Huis, de boodschap RED LIPSLIFE TENTH en zitten er zelfs aanwijzingen verstopt in het menu van de dvd waarop de Zweedse techblogger Johny Krahbichler (20) van Gadgetzz de video kreeg toegestuurd.

Krahbichler zelf weet al niet goed meer wanneer hij het schijfje in de bus kreeg. "Ik dacht dat iemand me software opstuurde om uit te proberen", zegt hij tegenover de Washington Post.

Eerder toevallig besloot hij een poos later om de video toch eens te bekijken. "Ik wist niet goed wat ik ervan moest denken, al vond ik het meteen iets vreemds. Pas toen ik er eens grondig naar keek en allerlei codes opmerkte, besefte ik: dit is een soort puzzel. Niet dat ik heel erg probeerde om de codes te kraken, maar in elk geval raakte ik er nergens mee."

Toen de blogger het internet om hulp vroeg - en een overweldigende respons kreeg - begon het mysterie rond het filmpje pas echt te leven. Met elke code die gekraakt wordt en iedere nieuwe theorie die het levenslicht ziet, neemt dat mysterie alleen maar toe.

De centrale vraag: wie maakte deze video, en met welk doel? Zowat elke hypothese werd al gelanceerd - van clevere marketingstunt over vrienden die Krahbichler bij de neus willen nemen tot een zo uit 'Se7en' weggelopen seriemoordenaar. Al lijkt die laatste hyopthese eerder onwaarschijnlijk aangezien sommige folterbeelden ook gewoon op Google blijken te staan.

Feit blijft dat iemand bijzonder veel tijd en moeite stak in een wel heel akelig filmpje. "Er zitten de typische kenmerken in van een onschuldige horrorfilm", schrijft de Washington Post. "Vreemde kostuums, angstaanjagende beelden en zo'n typisch anonieme industriële locatie. Maar diep verborgen in dat pakketje zitten wel degelijk een aantal écht onrustwekkende beelden verborgen. En die voeden de speculaties dat het verhaal achter deze video nog het akeligst van allemaal zal zijn."

Door: TW - Bron: hln.be