Header-new701px.jpg

Foto: © Internet.

Misdaad op internet wordt steeds beter georganiseerd. De cybercriminelen runnen professionele ondernemingen om hun slachtoffers zo goed mogelijk aan te vallen, meldt de Amerikaanse informatiebeveiliger Symantec dinsdag in zijn jaarverslag over dreigingen op internet.

,,We zien dat cybercriminelen in veel gevallen beschikken over uitgebreide faciliteiten en een vakkundige technische staf die zo efficiënt opereert dat ze normale werktijden handhaven en zelfs in het weekend en op feestdagen vrij hebben'', aldus het bedrijf in zijn jaarverslag.

Symantec heeft vorig jaar 430 miljoen nieuwe vormen van virussen en andere 'malware' ontdekt. Dat is 36 procent meer dan in het jaar ervoor. ,,Het meest opvallende is misschien wel dat deze aantallen ons niet meer verrassen'', zegt de beveiliger.

Volgens Symantec waren er wereldwijd negen enorme datalekken. Daarbij kwamen 429 miljoen gegevens vrij. Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat bedrijven zulke lekken vaker verzwijgen, zegt Symantec.

De criminelen blijven gek op ransomware, het gijzelen van harde schijven voor losgeld. Het gevaar ervan blijft groeien. Maar cybercriminelen zetten nu ook nep-helpdesks op. Bij deze vorm van criminaliteit laten ze een bericht op het scherm van gedupeerden verschijnen, waarin staat dat die een bepaald telefoonnummer moeten bellen om de problemen te laten oplossen. In 2015 verijdelde Symantec 100 miljoen van zulke oplichtingspogingen.

Cybercriminelen zijn ook in Nederland erg actief. Zo werd maandag nog bekend dat minstens 288 Nederlandse websites zondag advertenties hebben laten zien die probeerden computers te besmetten met een virus. Deze vorm van cybercriminaliteit wordt malvertising genoemd.

De adverteerder reageerde direct en filterde de advertenties uit de getroffen sites. Beveiliger Fox-IT onderzoekt nog waar deze precies vandaan komen, om zo het probleem definitief te kunnen verhelpen. De bekendste slachtoffers zijn nu.nl, marktplaats.nl, sbs6.nl, rtlnieuws.nl, rtlz.nl, buienradar.nl en startpagina.nl.

Symantec geeft in het jaarverslag ook een aantal tips om je computer tegen cybercriminelen te beschermen.

Gebruik voor al je accounts sterke en unieke wachtwoorden, en verander deze iedere drie maanden. Gebruik een wachtwoord nooit opnieuw. Daarnaast kun je overwegen om een wachtwoordmanager te gebruiken om je informatie nog beter te berschermen.

Het openen van een malafide bijlage in een e-mail of op het internet kan malware op je computer zetten. Bekijk, open of kopieer bijlagen uit e-mails dus nooit, tenzij je de e-mail verwacht en de afzender vertrouwt.

Gebruik een beveiligingsoplossing waar antivirus, firewalls, bescherming voor je browser en bewezen bescherming tegen online dreigingen in zit.

Er bestaan versies van software die beweren gratis, gecrackt of gestolen te zijn, maar die kunnen je blootstellen aan malware. Deze malware kan je laten denken dat je computer geïnfecteerd is, om je vervolgens zo ver proberen te krijgen dat je nutteloze software koopt of geld betaalt om het te verwijderen.

De informatie die je online deelt kan gebruikt worden voor social engineering-aanvallen. Beperk de persoonlijke data die je via sociale media en op het internet deelt, inclusief je login-informatie, geboortedata en namen van je huisdieren.

Door: Eveline Meijer - Bron: ANP