Header-new701px.jpg

Foto: © Screenshot Youtube.

JIGSAW, zo heet het virus dat een nieuwe vorm van malware is. Zoals de naam doet vermoeden, is het virus gebaseerd op het personage Billy the Puppet uit de horrorfilm Saw. Als je computer geïnfecteerd is, verschijnt automatisch een filmpje op je scherm waarin het Saw-personage oproept om een som geld (tussen 20 en 250 euro in de vorm van Bitcoins) over te maken op de rekening van de hacker.

Het virus verwijdert stelselmatig bestanden tot er losgeld betaald is. Je krijgt amper 1 uur de tijd om te beslissen. Dit is een veel gebruikte techniek bij internetfraudeurs: ze kiezen bewust voor een relatief kleine som en ze geven je geen tijd om na te denken of overheidsinstanties in te schakelen. De hackers hopen dat je op die manier snel het losgeld betaalt omdat je geen bestanden kwijt wil spelen.

Computerspecialist Kurt Berghs van AXS Guard waarschuwt slachtoffers om het losgeld niet te betalen. Zelfs als je de gevraagde som op tafel legt, blijft je computer geïnfecteerd. Voor deze ransomware-variant zijn er gelukkig voldoende tools op de markt die de bestanden terug kunnen decrypteren. Er snel bij zijn is de boodschap want eenmaal het geëncrypteerde bestand verwijderd is, kan je het niet meer terughalen.

"Een probleem is dat er een JIGSAW-malwarekit te koop staat op het internet. In mensentaal wil dat zeggen dat ook andere cybercriminelen het virus op hun beurt probleemloos kunnen delen. Gelukkig is de huidige versie van het virus niet geweldig goed geschreven en valt het voorlopig nog eenvoudig op te lossen", zegt Berghs. "Maar het filmpje en de aftikkende klok zorgt wel voor een extra psychologisch element dat gebruikers er toe aanzet om snel te betalen.

Het virus is voorlopig nog niet in België gesignaleerd en wordt gelukkig gedetecteerd door de meeste professionele antivirussoftware, maar Kurt Berghs roept op om extra waakzaam te zijn voor verdacht ogende websites en e-mails.

Bron: Eigen berichtgeving - Door: HLN.be