Header-new701px.jpg

Foto: © thinkstock.

50 leden van een Russisch hackerscollectief zijn gearresteerd op verdenking van diefstal. Ze zouden in totaal 1,7 miljard roebel (22,8 miljoen euro) hebben gestolen van rekeningen van banken en bedrijven.

De hackers hadden het gemunt op bedrijfsrekeningen en rekeningen van financiële instellingen. Hoeveel rekeningen er in totaal getroffen werden, houden de autoriteiten voorlopig nog geheim.

De federale veiligheidsdienst FSB (de opvolger van de KGB) arresteerde de hackers gisteren in vijftien regio's verspreid over het hele land. De FSB kreeg tijdens de operatie steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en eenheden van de Nationale Garde.

Achttien verdachten werden opgesloten in de gevangenis, drie anderen zijn onder huisarrest geplaatst. De overigen zijn vrij op borgtocht. Alle verdachten worden aangeklaagd voor de aanmaak, verspreiding en gebruik van schadelijke software.

Tijdens de inval nam de politie computers, communicatiemateriaal, bankkaarten met valse namen, financiële documenten en grote sommen geld in beslag. Het onderzoek is nog lopende.

Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken werd sinds midden vorig jaar al meer dan 40 miljoen euro buitgemaakt tijdens achttien cyberaanvallen.

Door: Redaktie Hln.be - Bron: Interfax - Reuters