Header-new701px.jpg

Foto: Koen Rouwhorst: 'Bedrijven reageren niet altijd positief als je ze op een lek wijst.' © Marnix Schmidt.

De eerste keer dat hij Blendle hackte, kreeg hij een taart van het internetbedrijf. De tweede keer kreeg Koen Rouwhorst een baan aangeboden.

Koen Rouwhorst moet er op zijn eerste werkdag nog steeds om lachen. 'Ik hack al vanaf mijn 14de. Dat is een hobby van me. Bij tientallen bedrijven vond ik veiligheidslekken of niet beschermde persoonsgegevens. Meestal hoor je niks als je ze wijst op de problemen. En nu een taart en een baan.'

Kinderlijk eenvoudig:

De 25-jarige student computerwetenschappen aan de Universiteit van Twente wil niet zeggen bij welke - grote - bedrijven hij kinderlijk eenvoudig binnenkwam. 'Dat vind ik niet netjes. En bedrijven reageren niet altijd positief. Meestal stuurde ik een anoniem mailtje over een lek. Bij Blendle ging het anders, ik kreeg snel en uitgebreid antwoord waarin ze me bedankten en uitgebreid uitleg gaven over het probleem.

Dat vond ik heel prettig.' Blendle is een nieuw bedrijf waar artikelen uit kranten en magazines los kunnen worden gekocht, een soort iTunes voor gedrukte media. Rouwhorst vond twee ernstige beveiligingslekken. Bij de ene konden lezers een link van een artikel sturen waardoor de ontvanger gratis toegang kreeg tot Blendle. De tweede was technisch zo ingewikkeld dat mede-oprichter Marten Blankesteijn bij zijn programmeurs een paar keer moest vragen wat er nu eigenlijk aan de hand was.

'Het klinkt alsof je in een parallel universum bent beland als je ze onderling hoort praten. Het kwam erop neer dat je het tegoed van een Blendle-klant leeg kon trekken.' Tóch nog gaten Blankesteijn wist dat hij Rouwhorst wilde hebben. 'We hebben in de testfase de mensen die ING-internetbankieren kapot kregen gevraagd om alle lekken in Blendle te zoeken en tóch wist Koen nog gaten te vinden.

En er waren mensen die op het forum zeiden dat ze een RSS-feed van Blendle wilden. En 2 uur later had Koen er een gebouwd. Hij is betrokken en bedenkt dingen die wij niet bedenken. Zo iemand wil je in je team hebben.' Bij Blendle gaat de whizzkid zich bezighouden met onder andere de beveiliging van de site. Aan het eind van de zomer neemt Rouwhorst een tijd vrijaf. 'Ik wil ook nog even afstuderen.

' Blendle, dat al 1,5 maand online is, draait overigens lekker, meldt Blankesteijn. 66.000 mensen lezen losse artikelen op proef en 13.000 lezers zijn inmiddels betalende klanten. 'Zonder dat de verkoop van de krant eronder lijdt. Twee derde van onze klanten zijn jonger dan 40 jaar. Veel mensen die voorheen geen krant lazen.'

Bron: AD