Header-new701px.jpg

virus_trea1t.jpg

Afb. © Luca Bravo.


Van over heel de wereld komen berichten binnen van overheden en bedrijven die momenteel gehackt worden. De aanval begon in Oekraïne, maar volgens de Zwitserse overheid zijn nu vooral Rusland, het Verenigd Koninkrijk en India getroffen. Het gaat om het 'Petya'-virus.


Zo is het Britse WPP, het grootste advertentiebedrijf ter wereld, getroffen door een cyberaanval, zo liet het weten in een mededeling.

In Rusland is het grootste oliebedrijf van het land, Osneft, getroffen door een "cyberaanval van een grote schaal". Vanuit Spanje komen berichten van storingen bij voedingsbedrijf Mondelez.

Volgens de Oekraïense vicepremier Pavlo Rozenko ligt het computernetwerk van de Oekraïense overheid plat. Hij zelf kreeg alvast zijn computer niet meer opgestart (zie tweet). Ook Oekraïense banken en grote bedrijven zijn doelwit geworden. Het gaat onder meer om de beheerder van het Oekraïense elektriciteitsnet, vliegtuigfabrikant Antonov en de luchthaven van de hoofdstad Kiev. Het gaat om de "grootste cyberaanval in de geschiedenis van Oekraïne", aldus de regering.


virus_treat.jpg


Het zou gaan om het Petya-virus, dat computers blokkeert en pas weer ontgrendelt als 300 dollar wordt overgemaakt aan de hackers. Dat doet denken aan de hackinggolf met het WannaCry-virus van vorige maand. Ook toen raakten duizenden computers besmet en geblokkeerd. Net als bij WannaCry is er sprake van een bitcoinrekening waar getroffen personen en bedrijven geld moeten storten.

Eind vorig jaar waren Oekraïense overheidswebsites getroffen door pogingen van hackers om binnen te dringen. Het elektriciteitsnet was in 2015 al eens doelwit van een cyberaanval. Een deel van het westen van Oekraïne kwam toen zonder stroom te zitten.

Rusland en Oekraïne zijn niet de beste vrienden. Oekraïne gaf de Russen de schuld van eerdere cyberaanvallen, maar van de andere kant volgde een ontkenning. Morgen wordt in Oekraïne de Dag van de Grondwet gevierd, een nationale feestdag.

Ook Nederland is getroffen: containerterminals van APM (Maersk), waaronder die in Rotterdam, zijn aangevallen door hackers. Het gaat om een aanval met gijzelsoftware. Het werk van APM in de Rotterdamse haven ligt daardoor sinds 13.20 uur stil. "We kunnen bevestigen dat de IT-systemen van Maersk plat liggen op verschillende sites en business units. We onderzoeken de situatie momenteel", tweette het bedrijf.

Waarschijnlijk is heel Maersk gehackt, waardoor het contact met de containerschepen is verloren en de container terminals van APM platliggen. In totaal zijn zeventien containerterminals van APM getroffen door de ransomware.

Door: MVDB/TT - Hln.be - Bron: Belga, Reuters - Image-credit: Luca Bravo