Header-new701px.jpg

 Foto: Noorse reddingswerkers voeren het kadaver af van de ijsbeer die Horatio Chapple doodde. © afp.

Met je vingers een ijsbeer in zijn ogen proberen te prikken terwijl hij zijn tanden in je hoofd zet. Het klinkt onwaarschijnlijk maar toch is dát wat een Britse expeditieleider naar eigen zeggen deed toen zijn jongerengroep in Spitsbergen werd aangevallen door een poolbeer, zo verklaarde hij gisteren tegenover een particuliere onderzoekscommissie. Die onderzoekt de dood van een jongere bij de aanval, in 2011.

'Ik herinner me hoe de ijsbeer in mijn hoofd beet en ik dacht: ik moet hem met mijn vingers in zijn ogen prikken want dat is zijn zwakste plek. Maar wat ik ook probeerde, het lukte me niet, ' verklaarde expeditieleider Michael Reid (31) uit Plymouth volgens The Guardian.

Geweer Reid, die zwaar gewond raakte bij de aanval, had vlak ervoor geprobeerd de ijsbeer dood te schieten met zijn geweer van het type Mauser 98K. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat het ruim twee meter grote en 250 kilo zware beest een van de expeditieleden uit diens tent had gesleurd en dreigde te verscheuren. Het wapen weigerde echter waarna de beer zich op de expeditieleider stortte.

'Toen de ijsbeer me eenmaal had losgelaten, greep ik opnieuw mijn geweer, stopte er een van de patronen in die eruit waren gevallen en op de grond lagen en haalde de trekker over. Ditmaal ging het wél af. Even later was de ijsbeer dood,' zei Reid terugblikkend op het angstige avontuur.

Zijn ingrijpen kwam echter de laat voor het slachtoffer, de 17-jarige Horatio Chapple. De ijsbeer had hem zo zwaar toegetakeld dat de leerling van Eton College, een public school voor jongens, aan zijn verwondingen bezweek.

'Geen zorgen' Horatio had zijn ouders voor vertrek gerustgesteld met de mededeling dat ze zich geen zorgen hoefden te maken over zijn veiligheid omdat ze bij een eventuele aanval door ijsberen een 'zwaar' Duits vuurwapen uit de Tweede Wereldoorlog zouden gebruiken om de beesten dood te schieten.

De leerling van het prestigieuze Eton College vertelde zijn ouders ook dat alle 80 deelnemers aan de expeditie een luchtpistool zouden krijgen waarmee ze lichtkogels konden afvuren om de ijsberen weg te jagen en dat het tentenkamp beveiligd zou zijn met mijnen en struikeldraad die de komst van ijsberen in een vroeg stadium zouden verraden.

Tekort:

Eenmaal in Spitsbergen zouden er te weinig luchtpistolen zijn waardoor alleen de verantwoordelijken ze bij zich hadden en was er ook een tekort aan mijnen, aan paaltjes voor het spannen van het struikeldraad en zelfs aan draad. 'Als alle veiligheidsmaatregelen in acht zouden zijn genomen dan had onze zoon de gelegenheid gehad zich te verdedigen met meer dan alleen zijn blote handen,' verklaarde Horatio Chapples' vader tegenover de onderzoekscommissie.

In een maandag gepubliceerd rapport concludeerde een van de arbiters in de arbitragezaak over de dood van Horatio Chapple al dat de verantwoordelijken van de expeditie hadden moeten zorgen voor een permanente ijsberenwacht.

Door: redactie AD - bron: The Guardian