Header-new701px.jpg

Foto: © Clark Woodsby.

Clark Woodsby uit Lakeland, in de Amerikaanse staat Florida, sloeg afgelopen week een waar monster aan de haak toen hij een 326 kilo wegende alligator uit een recreatieplasje ten zuiden van Bartow trok.

Het kostte hem, een jager en twee vrienden, een uur de geschubde kolos uit het water te trekken.

In de van alligators vergeven 'Sunshine State' kijkt men doorgaans niet op van een exemplaar van een kilootje meer of minder.

Ook niet als zo'n uit de kluiten gewassen reptiel in een zwembad ligt of zich heeft vergrepen aan de trouwe viervoeter.

Lastpak:

De enorme alligator hield zich op in een ondergelopen fosfaatmijn. Dergelijke kunstmatige meertjes worden vaak gebruikt om te zwemmen, of als visstek.

De eigenaar had Woodsby en Glen Grizzaffe, een gelicenseerd jager, gevraagd de 'lastpak' te vangen, iets dat is toegestaan in Florida mits de jager over de juiste papieren beschikt.

Om het dier uit het water te lokken, gebruikte Woodsby een elektronisch lokmiddel. 'De alligator hoorde het vanaf de andere kant van het water en kwam in een rechte lijn op ons af', vertelt hij aan de The Lakeland Ledger.

Toen het dier op zo'n 18 meter van de kant was, zette Woodsby het apparaat uit.

Een monster 'Het was een monster', aldus Clark. 'Ik schoot het met een kruisboog in de schouder.'Met een haak wisten Woodsby en Grizzaffe een met de pijl verbonden boei te grijpen.

Het daaropvolgende gevecht met de alligator duurde ruim een uur, waarna ze de vangst uiteindelijk aan boord konden hijsen.

Hoewel Woodsby's alligator, met een gewicht van 326 kilo en een lengte van ruim drieënhalve meter, gerust een reus mag worden genoemd, is zijn trofee geen record in het Lakeland-district. De zwaarste alligator werd in 1989 gevangen in Orange Lake, en legde een duizelingwekkende 474 kilo in de schaal. Het langste exemplaar ooit werd gevangen in Lake Washington, met een lengte van vier meter vijfendertig en een gewicht van 'slechts' 296 kilo.

Door: David van der Heeden