elizabeth-bathor-01.jpg

 

Elizabeth Bathory, ook wel bekend als de 'Blood Countess', is een van de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaars in de geschiedenis.

Elizabeth, geboren in 1560 in Hongarije, groeide op in een adellijke familie en stond bekend om haar uitzonderlijke schoonheid en intelligentie. Haar leven nam echter een duistere wending waardoor ze herinnerd zou worden als een sadistische moordenaar.

Het vroege leven van Elizabeth Bathory werd gekenmerkt door een tragedie. Haar moeder stierf toen ze jong was, en haar vader was een gewelddadige alcoholist. Desondanks kreeg Elizabeth een uitstekende opleiding en sprak ze vloeiend meerdere talen. Ze trouwde met een edelman genaamd Ferenc Nadasdy toen ze nog maar 15 jaar oud was en ging bij hem wonen in een kasteel in wat nu Slowakije is.

Het was tijdens haar tijd in het kasteel dat Elizabeths reputatie van wreedheid begon te ontstaan. Het was bekend dat ze de bedienden die voor haar werkten, martelde en vermoordde, vaak voor kleine overtredingen. Sommige verhalen suggereren dat ze geloofde dat baden in het bloed van maagden haar jeugdig en mooi zou houden, en er werd gezegd dat ze het bloed van jonge meisjes had gedood en afgevoerd.

Aantal slachtoffers

Het exacte aantal slachtoffers toegeschreven aan Elizabeth Bathory is onduidelijk, maar er wordt aangenomen dat het in de honderden loopt. Volgens sommige schattingen heeft ze in een periode van tientallen jaren misschien wel 650 mensen vermoord. Haar misdaden kwamen uiteindelijk aan het licht toen een lutherse predikant, Istvan Magyari, beschuldigingen van moord onder de aandacht van de autoriteiten bracht.

In 1610 werd Elizabeth gearresteerd en berecht voor haar misdaden. Ze werd schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf in haar eigen kasteel. De autoriteiten aarzelden om haar te executeren vanwege haar nobele status, maar ze zat de rest van haar leven opgesloten in een kleine kamer. Ze stierf in 1614, naar verluidt aan een beroerte.

Het verhaal van Elizabeth Bathory heeft mensen eeuwenlang gefascineerd en met afschuw vervuld. Haar reputatie als bloeddorstige moordenaar heeft van haar een legende gemaakt en ze is het onderwerp geweest van talloze boeken, films en televisieshows. De waarheid achter haar misdaden is echter complexer dan de populaire mythologie suggereert.

Er is enige discussie onder historici en geleerden over de omvang van Elizabeths misdaden. Sommigen beweren dat de beschuldigingen overdreven of verzonnen waren als onderdeel van een politieke samenzwering tegen haar. Anderen suggereren dat Elizabeth het slachtoffer was van haar tijd, toen geweld en wreedheid alledaags waren, en dat haar gedrag niet ongebruikelijk was voor iemand van haar rang en status.

Object van angst en fascinatie

Ongeacht de exacte details van haar misdaden, Elizabeth Bathory blijft een fascinerende figuur in de geschiedenis. Haar nalatenschap als moordenaar en sadist heeft haar tot een object van angst en fascinatie gemaakt, en haar verhaal wordt nog steeds opnieuw verteld in verschillende vormen van media.

Sommige mensen hebben geprobeerd het gedrag van Elizabeth te verklaren door te suggereren dat ze aan een psychische aandoening leed of zelf het slachtoffer was van misbruik. Er is echter weinig bewijs om deze theorie├źn te ondersteunen. Het is waarschijnlijker dat ze een product was van de gewelddadige en onderdrukkende samenleving waarin ze leefde, en dat haar acties werden gedreven door een verlangen naar macht en controle.

Ongecontroleerde macht en privileges

Het verhaal van Elizabeth Bathory herinnert ons aan de gevaren van ongecontroleerde macht en privileges. Haar status als edelvrouw stelde haar in staat ongestraft te handelen, en haar misdaden werden pas aan het licht gebracht toen ze te schandelijk werden om te negeren. Het is belangrijk om te onthouden dat door de geschiedenis heen degenen met macht en invloed vaak aan de gevolgen van hun daden hebben kunnen ontsnappen, en dat gerechtigheid alleen kan worden gediend door de ijverige inspanningen van degenen die zich tegen hen verzetten.

Kortom, het verhaal van Elizabeth Bathory is een waarschuwend verhaal over de duistere kant van de menselijke natuur. Haar misdaden waren gruwelijk en onverdedigbaar, maar ze onthullen ook de corrumperende invloed van macht en het gevaar van ongecontroleerde privileges. Hoewel de exacte details van haar leven en misdaden misschien nooit bekend zullen worden.

Wil je wat meer weten over deze bloederige dame?

Hier de link! Helaas kon de video alleen op Youtube gekeken worden. :(

 

Door: Engedingen.com - Bron: Wikipedia

DISCLAIMER: Alle materialen in deze video's worden gebruikt voor amusementsdoeleinden en vallen binnen de richtlijnen van redelijk gebruik. Geen inbreuk op het auteursrecht bedoeld. Als je de auteursrechteigenaar bent of vertegenwoordigt van het materiaal dat in deze video wordt gebruikt, en je hebt een probleem met het gebruik van dat materiaal, kunt je hier Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons opnemen.