Foto: In de zomer van 2013 brandt het huis van Jos af. Getuigen zien Ada S. bij het huis, ze heeft ook terpentine in haar auto. © AD

Ada S. uit het Brabantse dorpje Vortum-Mullem was de liefde van zijn leven. Jos uit Boxmeer zou in maart van dit jaar met haar trouwen. Totdat de politie S. oppakte omdat ze twee eerdere partners vermoedelijk heeft vergiftigd. 'Jos is aan een monster ontsnapt,' zegt zijn moeder nu. Ada S. staat vanaf vandaag terecht.

Iemand die op bezoek komt en zelf de koffiekopjes opruimt. Zo ontzettend attent, vindt de bejaarde moeder van Jos uit Boxmeer. Niets dan lof heeft ze over de nieuwe vlam van haar zoon als hij Ada S. na zijn scheiding voor het eerst aan haar voorstelt.

Ze is een vlotte verschijning, vrolijk en enorm behulpzaam. 'Een lot uit de loterij, heb ik zelfs tegen mijn zoon gezegd.' Dat Jos zelf ook in zijn nopjes is met het prille geluk, blijkt wel uit een foto die hij later met zijn vrienden deelt.

Stralend poseert hij met Ada voor een landgoed in de mist. Het stel verlooft zich snel. Op zijn 50ste verjaardag zullen ze in het huwelijksbootje stappen. Maar het sprookje draait uit op één grote nachtmerrie. Ada S. zit inmiddels in de cel omdat ze twee eerdere echtgenoten zou hebben vergiftigd. 'Hij was waarschijnlijk nummer 3 geworden,' zegt zijn moeder nu.

Onopgemerkt De bizarre daden waarvan Ada nu wordt verdacht, blijven 9 jaar lang onopgemerkt. Als haar eerste echtgenoot Ruud Konijn in 2004 in Enkhuizen plotseling overlijdt, heeft niemand ook maar een vermoeden dat zij hier mogelijk iets mee te maken heeft.

Konijn gaat op 22 februari heel moe naar bed. Zijn jongste zoon, toen in groep 8 van de basisschool, gaat nog even bij hem liggen. De volgende morgen beweegt Konijn niet meer en zijn familie, vrienden en kennissen in diepe rouw.

Ada besluit Enkhuizen te verlaten en verhuist met haar vier kinderen naar Friesland. Daar trouwt ze met Tjipke van der Ploeg, een vader van drie kinderen. In augustus 2012 overlijdt ook haar tweede echtgenoot geheel onverwachts. Hij overlijdt aan een hartstilstand, denken de artsen. Familieleden zijn verbijsterd. Er was helemaal niets mis met zijn gezondheid, laat Wiebe van der Ploeg, zijn broer en oud-gedeputeerde in Groningen, later weten.

Wat de familie dan nog niet weet is dat S. in het geheim een levensverzekering op de naam van haar echtgenoot heeft afgesloten. Bij zijn overlijden incasseert zij 250.000 euro. De handtekening die voor het contract nodig is, vervalst ze. Ook stelt ze zonder zijn instemming een wilsverklaring op.

Zijn lichaam mag na zijn dood niet worden onderzocht. Als familieleden argwaan krijgen over de doodsoorzaak van Van der Ploeg, melden ze zich met een 'naar onderbuikgevoel' bij de politie. Het zal toch niet waar zijn dat Ada S. hun geliefde Tjipke om het leven heeft gebracht om de verzekering te tillen?

De politie gaat op onderzoek uit, maar het duurt nog tot eind 2013 voordat S. wordt ontmaskerd. Pas als rechercheurs het lichaam van Van der Ploeg opgraven, wordt de vrees van de familie bewaarheid. Forensische experts vinden giftige stoffen in de lever van Van der Ploeg.

Op de computer zou S. regelmatig hebben gezocht naar dodelijke en giftige stoffen. Nog voor de dood van Van der Ploeg zou ze zelfs zijn bloemstukken voor zijn graf hebben uitgezocht. Na de schokkende ontdekking in het graf van Tjipke van der Ploeg wil de politie ook weten hoe Ruud Konijn precies is overleden.

Rechercheurs graven ook zijn lichaam op. Er worden geen gifsporen gevonden, toch vermoedt de politie dat Ada ook zijn dood op haar geweten heeft. Ada werkt sinds 1988 in de ouderenzorg. Ze specialiseert zich in de verzorging van mensen met een ongeneeslijke ziekte en gaat onder meer aan de slag in verpleeghuis Nicolaas in Lutjebroek. Hier verdwijnt, kort voor de dood van Konijn, morfine en insuline.

Een intern onderzoek levert geen verdachte op. Maar op de werkvloer gaat in 2004 al wel het gerucht dat S. daar misschien iets van weet. Twee gezichten Ada S. lijkt twee gezichten te hebben. De lieve, zorgzame vrouw zou ook een meedogenloze gifmoordenares kunnen zijn. Ook Jos uit Boxmeer, kandidaat-echtgenoot nummer 3, weet inmiddels dat ze niet de ideale schoondochter is zoals ze zich ooit presenteerde.

Vorig jaar zomer zou ze zijn huis in brand hebben gestoken. Buurtbewoners zien haar kort voor de vlammenzee uit het huis komen. In haar auto treft de politie zelfs lege flessen terpentine aan. De schade aan het huis is enorm. Alleen de zwartgeblakerde muren staan nog overeind, maar de verzekering keert niets uit.

Jos zit met de financiële ellende; hij betaalt een hypotheek voor een huis dat niets meer waard is. 'Het is een drama,' zegt zijn moeder. 'Maar ik ben zo blij dat hij nog leeft na alles wat we nu weten. Het lijkt erop dat hij de dans is ontsprongen.

' Ada S. zit sinds 26 november vorig jaar vast. Ze is onlangs onderzocht door gedragswetenschappers van het Pieter Baan Centrum. De inhoudelijke behandeling van haar zaak staat later dit jaar gepland.

Door: Raymond Boere