Foto: De politie is gisteren nog vooral bezig helder te krijgen wat er nu precies is gebeurd. © AD

Een man uit het Brabantse Aalst wordt verdacht van een bizarre moord op zijn moeder. Hij zou haar niet alleen in haar woning om het leven hebben gebracht, maar haar daarna vermoedelijk in twee vrieskisten hebben bewaard, totdat de politie binnenviel.

Bewoners van de Ericalaan in Aalst kunnen er met hun verstand nog steeds niet bij. Hoe doorgedraaid moet iemand zijn om zijn eigen moeder van het leven te beroven en haar daarna vermoedelijk dagenlang in de vriezer te bewaren?

Buurman Leo Koene schudt vol ontzetting met zijn hoofd als hij op zijn laptop nog eens kijkt naar de lugubere beelden die hij maakte toen brandweermannen met een hoogwerker de vrieskisten uit de eerste verdieping naar beneden haalden.

'Ik heb er gewoon nog nachtmerries van. Dat dit twee huizen verderop kon gebeuren zonder dat wij er iets van hebben gemerkt.' Geen van de buren krijgt mee welk huiveringwekkend drama zich vorige week achter de gesloten gordijnen van het eenvoudige rijtjeshuis moet hebben afgespeeld.

Pas als medewerkers van de trombosedienst meerdere keren aan de deur komen en er steeds niet wordt open gedaan, slaat de paniek toe. De vrouw des huizes heeft na een hersenbloeding vorig jaar dringend medicijnen nodig. Forceren Gealarmeerde agenten bellen en kloppen donderdagmiddag eveneens aan, maar ook zij krijgen geen respons.

Daarop forceren ze de achterdeur en zien binnen direct dat het goed mis is. De 66-jarige bewoonster van het huis blijkt op brute wijze vermoord. Maar misschien nog opmerkelijker: haar zoon, die volgens buurtbewoners al jaren als een kluizenaar op zolder leeft, blijkt gewoon thuis.

De politie neemt hem meteen geboeid mee naar het bureau. Gisteren besloot de rechter dat hij in elk geval de komende 2 weken nog vast blijft zitten in verband met de moord op zijn moeder. Wat er precies vooraf ging aan de bizarre zaak, is voor veel bewoners nog altijd een raadsel.

De moeder en haar zoon verhuizen ruim 3 jaar geleden naar de eenvoudige rijtjeswoning met uitzicht op een plantsoen. Zoals bij iedere nieuweling in de buurt, nodigt Karmen van der Kroon ook deze bewoners uit om zich aan te sluiten bij de bewonersvereniging. Voor een contributie van 3 euro per maand kunnen ze meedoen aan allerlei activiteiten en krijgen ze een uitnodiging voor het jaarlijkse buurtfeest.

'We hebben nooit iets van ze gehoord. Ze hielden liever de gordijnen dicht en lieten zich zo min mogelijk zien,' zegt Van der Kroon. Ook hun twee hondjes - die vermoedelijk ook niet meer leven, aangezien de buurt ze al dagen niet meer heeft gehoord komen zelden buiten de eigen achtertuin.

Alleen moeder laat zich nog wel eens zien op haar scooter. 'Maar sinds ze een halfjaar geleden een hersenbloeding kreeg, zagen we ook haar nog nauwelijks buiten,' zegt buurman Toon Janssen. Geboeid Dat haar zoon ook in huis woont, wordt voor veel bewoners pas duidelijk als hij geboeid uit de woning wordt gehaald.

Maar weinig mensen uit de buurt hebben hem buiten gezien en hebben geen idee hoe hij eruit moet zien. Volgens sommige buren is hij in de jaren '90 als militair uitgezonden naar Joegoslavië en zou hij met een trauma zijn teruggekeerd en zonder werk zitten.

Sommige bewoners weten dat hij op zolder moet hebben geleefd. Daar brandde vaak tot diep in de nacht licht en was het flikkeren van een tv te zien. Of zijn oorlogsverleden wellicht iets met zijn bizarre daad te maken heeft moet later blijken.

De politie is gisteren nog vooral bezig helder te krijgen wat er nu precies is gebeurd. Rechercheurs hebben daarvoor de complete woning met zwart plastic afgedekt. Buurtbewoners kijken er met ontzetting naar. Sommigen kunnen zich haast niet voorstellen dat de vrouw daadwerkelijk door haar zoon is vermoord.

'Misschien is ze wel een natuurlijke dood gestorven. En wist hij niet wat hij met haar aan moest,' zegt buurman Leo Koene. 'Maar dan nog stop je haar toch niet in de vrieskist? Het is absurd.'

Door: Raymond Boere