Foto: Mark van Nierop © IGZ.

De voortvluchtige Nederlandse tandarts Mark van Nierop is maandag opgepakt in het Canadese dorpje Nackawic volgens ingewijden. Zij zeggen ook dat de tandarts, die werd gezocht door de Franse authoriteiten, in het ziekenhuis ligt vanwege een mislukte zelfmoordpoging. De Canadese politie heeft nog niet gereageerd.

Mark van Nierop runde tot 2009 een praktijk in Nederland, maar vertrok vervolgens naar het Franse dorpje Saint-Christophe à Château-Chinon.

Daar werd hij met open armen ontvangen, vanwege het tekort aan goede tandartsen in de regio.

Wat ze niet wisten was dat de Hagenaar in 2009 zijn praktijk had opgezegd omdat het Nederlandse medisch tuchtcollege een onderzoek naar hem deed, dat werd stopgezet omdat hij zijn registratie in Nederland schrapte omdat hij naar het buitenland vertrok.

Van Nierop zou volgens hen onder meer gezonde tanden trekken, kaken breken en stukjes instrument in het tandvlees naaien. Ook kregen zijn patiënten soms last van bloedvergiftiging, snel terugkerende abcessen en schade aan de wortels van hun gebit.Bovendien presenteerde hij de inwoners van zijn nieuwe woonplaats vervolgens een gepeperde rekening.

Gewoon een Europeaan:

In december 2013 sloeg hij vanuit Frankrijk op de vlucht vanwege een juridisch onderzoek naar zijn manier van werken. Dat onderzoek was voor het Nederlandse medisch tuchtcollege de reden om hem in dat jaar alsnog voor een jaar te schorsen.

Bijna alle duizend inwoners van het dorpje Nackawic kennen elkaar. De tandarts kwam in het dorpje wonen voor een vrouw die hij leerde kennen via internet. Hij raakte snel ingeburgerd in Nackawic.

Het dorp raakt niet uitgepraat over het feit dat Van Nierop internationaal werd gezocht: 'Hij leek een normale jongen, gewoon een Europeaan.'

Keel doorsnijden:

Volgens Franse media probeerde van Nierop zelfmoord te plegen, toen hij erachter kwam dat de Canadese politie hem had opgespoord. Hij probeerde zijn keel door te snijden. De poging mislukte, waarop hij in ziekenhuis terecht kwam. Deze geruchten zijn niet bevestigd nog door de Canadese authoriteiten.

Bron: ANP