Foto: Van N. was enkele jaren actief als tandarts in Frankrijk, maar ging volgens een groep van circa 100 patiënten als een beul tekeer. © IGZ.

Mark van N., bekend als de 'horrortandarts', eet en drinkt niet meer. Hij wil het liefst dood, zo liet hij vrijdag weten in de Haagse rechtbank.

Sinds woensdag is Van N. in dorststaking. Dat besluit nam hij toen duidelijk werd dat een van zijn psychologen een medisch dossier had overlegd aan het Openbaar Ministerie, in plaats van aan een andere behandelaar.

,,Daar ben ik heel verdrietig om. Mijn gevoel van veiligheid is weg", zei de arts, die in Frankrijk is aangeklaagd voor de mishandeling van tientallen patiënten.

Na een praktijk te hebben gerund in Den Haag, vertrok Van N. naar Frankrijk. In het dorpje Château-Chinon runde hij een nieuwe praktijk, waar hij gezonde tanden trok, kaken brak en delen van instrumenten in het tandvlees liet zitten.

De arts werd in september dit jaar in Canada opgepakt, en vervolgens naar Nederland gebracht. Van N. wil zijn uitzetting naar Frankrijk voorkomen en is daarom een kort geding begonnen tegen de Nederlandse staat.

Vanwege de psychische problemen van de tandarts zou uitlevering onverantwoord zijn, betoogde zijn advocaat. Die problemen bestaan volgens Van N. onder meer uit een doodswens en uit persoonlijkheidsstoornissen, veroorzaakt door genderproblematiek.Van N. wil een vrouw zijn.

Zelfmoord:

De enige die daarvan wist was zijn partner, die in 2006 overleed. Van N. bekende in september dat hij haar heeft geholpen met een zelfdoding. Na haar dood kreeg de tandarts suïcidale gedachten. Daar kampt hij sinds 2007 mee, vertelde hij.,,Ik zeg dat ook tegen mijn behandelaars. Eigenlijk wil ik gewoon een spuitje.''

Volgens de Nederlandse staat hebben de Franse autoriteiten echter aangegeven dat Van N. ook na een eventuele uitlevering de garantie heeft dat hij de zorg krijgt die nodig is.

Bovendien is afgesproken dat Van N. een eventuele straf in Nederland mag uitzitten en dat hij waar nodig een tolk krijgt om zich uit te drukken bij zijn behandelaars.

Van N. wil dat overigens niet; hij vindt dat ,,een inbreuk op privacy en gevoel''. De rechter bepaalt op 23 december of de arts mag worden uitgeleverd.

Door: Redactie AD