Foto: het roversduo 'Bonnie & Clyde' © ANP.

De behandeling van de strafzaak tegen het roversduo 'Bonnie & Clyde' is begonnen. Enise Merve B. (20) en Antonio Marcos van der P. (25), het duo dat een jaar geleden rovend en stelend door Nederland trok, stonden vanmiddag in Assen voor de rechtbank. AD-verslaggever Raymond Boere woonde de zaak bij. ,,We kicken niet op geweld'', zei B.

De zaak begon twee uur later dan gepland. Door een misverstand was 'vergeten' Van der P. vanuit het Huis van Bewaring in Zwolle naar Assen te brengen, waar hij en B. deze week terechtstaan.

Het duo zag elkaar in de rechtbank weer voor het eerst in maanden. B. lachte, Van der P. legde zijn hand op haar knie. Hand in hand luisterden ze naar de lange lijst geweldsdelicten die de officier opsomde en die ze vorig jaar op hun rooftocht pleegden. Het ging onder meer om gijzelingen, overvallen en diefstallen. Na de lunch, die om 13.30 uur voorbij was, liet het duo elkaar los.

Rooftocht: Het stel gaf onder meer aan dat ze niet hadden verwacht dat ze in Duitsland door de politie zouden worden aangehouden. B. zei dat ze nauwelijks had meegekregen hoeveel commotie hun gewelddadige rooftocht teweeg had gebracht en de daaropvolgende klopjacht door de politie.

,,Ik heb één keer iets op de radio gehoord'' zei Enise B. (20). ,,Ik heb er verder niet over nagedacht. Ik had niet verwacht dat we ook in Duitsland werden gezocht.'' Van der P. zei ook dat de arrestatie 'een verrassing' was."

Tevens gaf het duo te kennen 'normaal' te zijn omgegaan met hun slachtoffers. ,,Al klinkt dat misschien wat wrang. Maar we deden niet denigrerend of zo'', verklaarde 'Clyde'. Dat het duo tijdens de weken durende rooftocht nietsontziend geweld gebruikte, kwam omdat hun slachtoffers niet of onvoldoende meewerkten, zo bleek uit de verklaring van het tweetal. ,,Dan was al het andere leed niet gebeurd. We wilden alleen maar wegkomen.'' Zo werd een 52-jarige vrouw in Meppel, bij wie het tweetal op 10 februari 2014 inbrak, door Van der P. twee keer met een mes gestoken omdat ze de pincode van de kluis niet wilde geven.

Steelpan: Enise B. bekende dat ze de vrouw met een steelpan op het hoofd had geslagen 'omdat ze hysterisch was en best wel aanvallend'. ,,We hebben haar eerst gevraagd om rustig te blijven. Als ze dat had gedaan, had ik niet met die pan geslagen. Het was actie-reactie. Ik had niet de intentie om haar pijn te doen, we kicken niet op geweld. We probeerden haar gerust te stellen. We hebben ook medeleven betoond. We zijn in die zin niet onmenselijk.''

De Meppelse werd in de nacht van 10 op 11 februari in haar auto ontvoerd en gekneveld en gewond achtergelaten in de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Onderweg werd zij 'gelijkwaardig' behandeld, aldus het tweetal. ,,Als ze drinken wilde, kreeg ze dat, als ze moest plassen, stopten we. We gaven haar een jas.''

Van der P. zei dat alles erop was gericht om uit de handen van de politie te blijven. ,,Het was een situatie die ons overkwam.''

Tocht Het verliefde koppel deed een wildwesttocht van twee weken door Nederland. In achtereenvolgens Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede beroofden, mishandelden en gijzelden B. en Van der P. op verschillende locaties diverse mensen en probeerden ze één persoon dood te schieten. Het leverde hen de bijnamen Bonnie en Clyde op, naar het beroemde liefdesstel Bonnie Parker en Clyde Barrow dat in de jaren '30 moordend en rovend door Amerika trok.

Van der P. en B. werden op 26 februari 2014 in het Duitse Schwerte, bij Dortmund, aangehouden. Ze waren herkend door de eigenaresse van een pizzeria nadat de politie hun foto's en namen had verspreid.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt Van der P. (25) en B. (20) van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot moord en poging tot doodslag. De rechtbank in Assen heeft zeker vier dagen voor de zaak uitgetrokken. De zaak is inmiddels geschorst en gaat morgen verder.

Door: Toon Mast en Annick Joossen Bron: NASA