Foto: De geliefden Marcos van der P. en Enise B. in de rechtbank © Petra Urban.

Veel slachtoffers van het misdaadduo Antonio van der P. en Enise B. kunnen, ruim een jaar na de arrestatie van de twee, hun leven niet meer oppakken. Ze hebben zich ziek gemeld op hun werk, lopen bij een psycholoog, slapen slecht, zijn nog steeds bang en hebben relatieproblemen gekregen.

Alle slachtoffers vertellen hun verhaal vandaag tijdens de derde zittingsdag van de rechtszaak tegen 'Bonnie & Clyde'. De daden van Van der P. en B. waren gruwelijk en gewelddadig en hebben levenslange gevolgen voor hun slachtoffers, psychisch en lichamelijk, betoogden verscheidene advocaten.

,,Ik was zo sterk als een leeuw, kon de hele wereld aan. Nu is mijn leven kapot. Ik zit in een tunnel en zie geen licht'', vertelde een slachtoffer dat in het Brabantse Lage Mierde urenlang vastgebonden in een badkuip lag in een vakantiewoning, onder bedreiging van een vuurwapen.

Hele gezin:

Het eerste slachtoffer van het duo, een man uit het Drentse Ruinen die op 10 februari kort werd ontvoerd, vertelde dat hij uit balans is gebracht. ,,En het ergste, met mij het hele gezin. Mijn zoontje vraagt elke avond of de deur wel op slot is."

De man moest onder bedreiging van een vuurwapen in de kofferbak van zijn auto gaan liggen. ,,Ik schrok me kapot. Ik was overtuigd dat laatste uur geslagen had toen Marcos van der P. een pistool op mij richtte en ik kofferbak in moest", vertelt de man volgens AD-verslaggever Raymond Boere in de rechtszaal.

Blinde paniek

De man hield een knie tegen de kofferbak waardoor hij kon ontsnappen. In blinde paniek rende hij door weilanden en slootjes en belde aan bij een huis. Niemand deed open. Later vond hij zijn auto terug zonder zijn ontvoerders en belde hij 112 met de telefoon die nog in zijn auto lag.

Het duo beweerde maandag nog dat ze ,,normaal met hun slachtoffers omgingen.''

Snikken:

Ook het tweede slachtoffer vertelt gedetailleerd haar verhaal. De vrouw uit Meppel werd vastgebonden, in de kast gezet en later in een kofferbak gestopt. Volgens het slachtoffer deden Marcos en Enise een dutje toen de vrouw achterin kofferbak lag. ,,Dit zijn geen mensen", zo las slachtofferhulp de verklaring voor van de vrouw die snikkend in de zaal zit. Antionio en Enise houden ondertussen elkaars hand vast.

Het slachtoffer is haar vertrouwen in mensen volgens haar advocaat volledig kwijt. ,,Ze durft niet in een taxi en rijdt niet meer langs de plassen." De vrouw liet alle bosjes rond haar huis kappen en kocht een nieuw bed omdat ze het idee niet kon verdragen dat de ontvoerders daarin hebben gelegen.

Theezakje: Ook de campinggast die in zijn buik werd geschoten spreekt. De man is zijn werk kwijt, zijn huwelijk staat onder druk en hij heeft zijn gedachten niet meer op een rij. ,,Ik pak een theezakje als hij koffie wil zetten."

Zijn echtgenote zag hoe haar man werd neergeschoten. Met een pistool in haar rug wordt ze gedwongen haar auto af te geven. De urine liep langs haar benen van angst.

Door: Raymond Boere en Simone van Zwienen