Foto: Luis Alfredo Garavito in de gevangenis

Luis Alfredo Garavito Cubillos (Génova, 25 januari 1957) is een Colombiaans seriemoordenaar. Hij bekende in april 1999 dat hij 140 jongetjes verspreid over geheel Colombia verkracht en vermoord had, waarvan er in oktober dat jaar 114 gevonden waren.[1] Het totale aantal zou in werkelijkheid boven de 300 kunnen liggen, als alle plattegronden kloppen die hij tekende in de gevangenis met daarop plaatsen waar hij zijn slachtoffers dumpte. Hij kreeg in de lokale media de bijnamen La Bestia (het beest) en Tribilín (Goofy).

Garavito richtte zich op kinderen van arme gezinnen en straatkinderen van zes tot zestien jaar. Hij bood ze eten en drinken aan en ging dan met ze wandelen in afgelegen gebieden. Hij zou zich ook hebben voorgedaan als monnik, liefdadigheidsmedewerker en marskramer om hun vertrouwen te winnen. Zodra zijn slachtoffers moe werden, greep Garavito zijn kans. Hij bond ze vast, verkrachtte en martelde ze. Daarna sneed hij ze de keel af of onthoofdde hij ze, waarna hij hun lichamen doorgaans in stukken sneed. Op de meeste stoffelijke overschotten van Garavito's slachtoffers werden ook sporen van marteling gevonden.

Na de ontdekking van een massagraf werd oorspronkelijk het bestaan van een satanische sekte vermoed, maar uiteindelijk leidde het spoor naar Garavito.

Garavito werd veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf, op dat moment de hoogst mogelijke straf in Colombia.

De slachtoffers van Luis Garavito waren arme kinderen en straatkinderen, vaak jongens, tussen de 6 en 16 jaar oud. Hij ging naar de kinderen toe en bood ze cadeaus, snoep of kleine hoeveelheden geld aan. Wanneer de kinderen hierop ingingen, probeerde hij hun vertrouwen te winnen en nam hij ze mee om samen te gaan wandelen. Op het moment dat de kinderen moe werden, sloeg hij zijn slag. Dit ga ik verder niet in detail uitwerken, want dat is niet zo smakelijk.

Je hoort wel vaker dat (serie)moordenaars een slechte jeugd hebben gehad en dat was bij Luis Garavito niet anders. Hij vertelde in zijn getuigenis dat hij vroeger het slachtoffer is geweest van emotioneel en seksueel misbruik door zijn vader. Dus voor als je - je afvroeg hoe het kan dat iemand zo van het pad raakt, hier bestaat een verband tussen. Al wordt er nog onderzocht hoe dit precies in zijn werk gaat. Mensen die seksueel misbruikt zijn, vinden het vaak lastig om hun eigen lichaam te appreciëren en hierdoor vinden ze het lastig om "aangeraakt te worden". Echter is er ook een groep mensen die hierdoor juist zelf de controle weer wil hebben en deze groep zou de verkeerde kant op kunnen gaan.

Op 22 april 1999 is Luis gepakt, hij was toen 42 jaar oud. Hij wordt verdacht 172 kinderen vermoord te hebben, heeft bekend bij 140 van deze casussen en is schuldig verklaard bij 139 van deze casussen, de anderen zijn nog onopgelost. Als je de Colombiaanse straf voor moord met 139 vereenvoudigd, kom je uit op meer dan 1500 jaar cel. Dit is echter niet mogelijk, het maximaal aantal jaar cel in Colombia is namelijk 30 jaar. Je zou nu verwachten dat hij dertig jaar cel kreeg, maar dit is niet het geval. Omdat hij heeft bekend en de politie heeft geholpen met het vinden van lichamen, is zijn straf verlaagd naar 22 jaar cel. Veel Colombiaanse burgers hadden hier kritiek op en vonden deze straf niet voldoende voor iemand die meer dan honderd mensen het leven heeft afgenomen, wat ik me kan voorstellen. Sommigen vonden dat hij levenslang moest krijgen, of de doodstraf.

Door: Nala - Bron: virtualpopstar.com