Foto: Dariusz Pawel Kotwica (29) Politiefoto ©

Dariusz Pawel Kotwica (29) begon zijn moordtocht in Nederland en maakte optimaal gebruik van de open grenzen om in zes verschillende landen slachtoffers te maken. De Pool vermoordde en verkrachtte mensen in Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië en verbleef daarna enkele jaren in Groot-Brittannië. Het is heel waarschijnlijk dat hij ook tijdens zijn verblijf in Groot-Brittannië ernstige misdaden heeft gepleegd.

Kotwica bekende al de moorden op een oud koppel in Oostenrijk en gaf toe een bejaarde Zweed te hebben vermoord. Op de lichamen van het Oostenrijkse koppel schilderde hij bizarre teksten, nadat hij de vrouw ook verkracht had. Hij beweert dat stemmen in zijn hoofd hem hebben aangezet tot zijn gruweldaden en dat hij plezier haalde uit de folteringen.

Gerhard en Erna Hintermeier werden op brutale wijze doodgestoken en op hun lichamen had Kotwica de Latijnse tekst "tantum ergo" ("alleen dan") geschilderd.

Na zijn bekentenissen ontdekte de politie met DNA-onderzoek dat Kotwica in 2012 ook betrokken was bij een moordpoging in Salzburg na een mislukte winkeldiefstal en dat hij ook gewelddaden had gepleegd in 2011 in Nederland. Bovendien zou hij ook in een winkel in Duitsland ingebroken hebben.

Na zijn misdaden verbleef Kotwica enkele jaren in Groot-Brittannië, maar er zijn nog geen aanwijzingen dat hij ook daar slachtoffers heeft gemaakt. De Britse politie acht het echter heel waarschijnlijk dat hij ook daar slachtoffers heeft gemaakt.

Professor David Wilson, criminoloog aan de Birmingham City University, zegt dat de samenwerking tussen landen heel belangrijk is om seriemoordenaars te klissen. "Door het Schengensysteem moeten verschillende Europese landen nauw samenwerken om te vermijden dat een seriemoordenaar tussen de mazen van het net glipt."

Kotwica zit momenteel vast in Oostenrijk in afwachting van zijn proces.

Bron: Hln.be - Door: Arno Van Hauwermeiren