Foto: Gerard T. tijdens een eerdere rechtszaak met zijn advocaat Maarten Krikke en de officieren van justitie Daphne van der Zwan en Michael van Leent. © ANP.

In de Utrechtse rechtbank zijn maandag gruwelijke details gemeld over de handelswijze van Nieuwegeiner Gerard T. (53): de vermeende Utrechtse serieverkrachter. Hij wordt verdacht van minstens vier ernstige zedendelicten in de omgeving van de domstad. De verkrachter gebruikte voor een van zijn daden een fietspomp, ontvoerde een vrouw op zijn scooter en sneed het ondergoed van een van zijn slachtoffers kapot met een mes, zo werd duidelijk tijdens de behandeling van de zaak.

,,Hij sneed met een mes haar slipje aan stukken. Daarna verkrachtte hij haar'', aldus de rechter maandag over één van de slachtoffers. En: ,,Eerst stak hij een fietsband van een meisje lek. Toen zei hij tegen haar 'niet naar politie gaan, ik weet waar je werkt'.'' Eén van de slachtoffers zou de verkrachter hebben gevraagd een condoom te gebruiken. De rechter, over de verkrachter: ,,Toen zei hij 'ik maak je niet zwanger, dat doe ik nooit'.''

Tijdens de zitting, waarbij een zwijgende T. de behandeling van zijn zaak volgde, werden de aanwezigen geconfronteerd met de zeer brute werkwijze van serieverkrachter die de vrouwen oraal, vaginaal en anaal misbruikte. Zo werd duidelijk dat een 16-jarig slachtoffer, dat ergens aan het fietsen was, door de verkrachter met een scooter werd ingehaald. Ze moest stoppen, omdat ze werd bedreigd met een steekwapen. Vervolgens moest het meisje achterop de scooter van vermoedelijk T. gaan zitten en in een bos een stuk voor hem uitlopen. Vervolgens werd ze aan een boom vastgebonden en verkracht. Na zijn daad liet de verkrachter haar achter terwijl ze nog vastgebonden was. De vrouw viel in slaap en werd later gevonden. De plastic strips waarmee ze vast zat, konden alleen met een schaar worden losgemaakt.

Slachtoffers van de verkrachter kwamen maandag tijdens de behandeling van de zaak aan het woord. Die vertelden geëmotioneerd hoe groot de impact van de verkrachting was en is op hun leven. Eén van de vrouwen verhuisde naar de VS, omdat ze niet meer in Nederland durfde te zijn. Een ander raakte een groot deel van haar vrienden kwijt, wegens buien die ontstonden na de verkrachting.

De geestelijke gesteldheid van T. blijkt, zo werd duidelijk, in het Pieter Baan Centrum onderzocht. Net als in de rechtbank zweeg hij echter ook daar. Daardoor kunnen deskundigen niets zeggen over toerekeningsvatbaarheid ten tijde van de verkrachtingen waar hij van verdacht wordt en ook niet over de kans op herhaling. T. zou eerder wel gezegd hebben dat hij lijdt aan een posttraumatische stressstoornis door seksueel misbruik in zijn jeugd. Van die stoornis hebben deskundigen echter geen kenmerken kunnen ontdekken. Hij kwam op hen over als een sociaal voelende man met normen en waarden, met een goede impulsbeheersing en goede agressieregulatie.

In de rechtbank aan het Vrouwe Justitiaplein dient maandag en dinsdag de lang verwachte inhoudelijke zitting van de Utrechtse serieverkrachter. T. moet zich verantwoorden voor vier verkrachtingen in het groene gebied ten oosten van Utrecht in 1995 (2x), 1996 en 2001. Hij wordt echter gelinkt aan in totaal 22 zaken. In de vier zaken is daadwerkelijk bewijs tegen T. gevonden. Daarnaast is een groot aantal aanrandingen die door de serieverkrachter zouden zijn gepleegd, inmiddels verjaard.

Tijdens de zitting werd maandag duidelijk dat T., die zich beroept op zijn zwijgrecht, op 6 juli 2015 tegen een medegevangene (een undercover-agent) zou hebben gezegd dat hij de Utrechtse serieverkrachter is. ,,Hij deed er gewichtig over'', aldus de rechter. T., die eerder heeft verklaard zelf te zijn misbruikt en langere tijd een drankprobleem had, kreeg maandag de nadrukkelijke vraag of hij daadwerkelijk de serieverkrachter is. Maar een antwoord bleef uit.

Voor het proces zijn twee dagen uitgetrokken. Maandag dragen de officieren van justitie de zedenmisdrijven voor en worden de feiten besproken met de verdachte. Twee DNA-deskundigen zijn aanwezig om antwoord te geven op vragen over de DNA-match tussen erfelijk materiaal van T. en het profiel van de serieverkrachter uit de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). T. moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal.

Ook krijgen de vier slachtoffers maandag de kans om te vertellen over de gevolgen de verkrachting. Twee van hen hebben aangekondigd iemand anders hun verhaal te laten voorlezen.

Dinsdag houden de officieren van justitie hun requisitor (het formuleren van de aanklacht, red.) en eisen ze een straf. Aansluitend zal de advocaat pleiten en krijgt T. het laatste woord. De rechtbank heeft al aangekondigd langer over de uitspraak te zullen doen dan de gebruikelijke twee weken.

Door redaktie: Ad.nl