Foto:Damion St Patrick Baston © Channel 9.

Ontelbare keren verkracht, geslagen en gedegradeerd tot zijn seksspeeltje: twaalf maanden lang zat een Australische vrouw hopeloos verstrikt in het prostitutienetwerk van een gewelddadige Jamaicaanse pooier. In een moedige getuigenis vertelt Katie Lang hoe ze uiteindelijk uit zijn klauwen kunnen ontsnappen is.

De 27-jarige vrouw moest verplicht als hoertje werken in Queensland, Dubai, Abu Dhabi en de Verenigde Staten. Toen ze op een gegeven moment tegenstribbelde, hield Damion St Patrick Baston het gloeiend hete lemmet van zijn mes tegen haar nek. "Ik dacht dat hij mijn keel zou oversnijden. Ik sprong recht, maar hij gooide me terug op de grond en bleef me wurgen", vertelt Katie in het Amerikaanse nieuwsprogramma '60 Minutes'. Het interview zal vanavond uitgezonden worden op CBS.

Baston werd in december 2013 gearresteerd. Het jaar nadien werd de 39-jarige ex-stripper schuldig bevonden aan 21 feiten, met een celstraf van 27 jaar tot gevolg. De getuigenis van Lang speelde daarbij een cruciale rol, maar ook vijf andere slachtoffers deden hun duit in het zakje.

Lang vertelt tijdens het gesprek hoe hij haar met geweld en bedreigingen helemaal in zijn macht kreeg. "Hij genoot ervan om me eerst verrot te slaan en dan met me te vrijen. Ik had echter vooral een heilige schrik dat hij niet alleen mij pijn zou doen, maar ook mijn familie. Hij bleef constant herhalen dat hij mijn oma maar al te goed wist wonen. Wat hij met mij allemaal uitspookte, dat kon ik een plaats geven. Maar niet zeker weten of hij mijn familie zou kwaad doen, daar kon ik niet mee leven. En dus verkocht ik mijn ziel en liet ik hem mij controleren."

Baston bleek een manipulator 'pur sang' die vrouwen met dure cadeaus in zijn wereld lokte. Katie leerde hem kennen in een discotheek in het Australische Gold Coast, langzaam maar zeker kreeg hij steeds meer macht over haar: de jonge vrouw gaf haar studies aan de universiteit op en raakte geïsoleerd van haar familie.

Lang moest met hem mee naar Dubai, anders zou "zijn bende haar familie een lesje leren". Omdat haar Amerikaans visum verliep, diende ze een jaar later al terug te keren naar Australië. Baston stond echter bekend bij het gerecht en zo liep ook Lang in de kijker. Ze vond de moed om hem te verklikken en stemde ermee in om tijdens het proces tegen hem te getuigen.

Maar hoe kon het dat een zelfbewuste vrouw als Lang zich zo in de luren liet leggen? "Het is een zeer confronterend verhaal, want Katie past helemaal niet in die typische slachtofferrol", aldus presentatrice Tara Brown. "Ze leek alles voor elkaar te hebben: een goede opleiding achter de rug, welbespraakt, veel zelfvertrouwen,... En toch was ook zij kwetsbaar voor iemand die eerst manipuleert en dan terroriseert."

Frank Ochberg -een autoriteit in het vakgebied- oordeelde dat Lang slachtoffer werd van het Stockholmsyndroom. "Ze heeft niets fouts gedaan, integendeel: ze is net ongelooflijk sterk en slim", besluit Brown. "Maar als je iemand als Baston tegen het lijf loopt, kan niets je nog redden. En dan kan het dus dat mensen bij hun beul blijven, zelfs als ze kans zien om te ontsnappen. Het is geen echte keuze, Katie was veeleer psychologisch onderworpen."

Het interview is hier te bekijken!

Door: Sven Van Malderen Hln - Bron: News.com.au