Foto: Leslie Van Houten © ap.

De jongste volgeling van de Amerikaanse seriemoordenaar Charles Manson wordt mogelijk vrijgelaten. De inmiddels 66-jarige Leslie Van Houten, die werd veroordeeld voor een tweevoudige moord, verscheen donderdag voor een panel dat moet bepalen of ze na ruim veertig jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Het panel staat positief tegenover de vrijlating.

Van Houten was betrokken bij de moord in 1969 op winkelier Leno LaBianca en diens vrouw Rosemary. Het stel werd heel vaak gestoken, onder meer door Van Houten en op de buik van het mannelijke slachtoffer werd het woord 'WAR' gekerfd. Een dag eerder vermoordde de zogenoemde familie-Manson de zwangere actrice Sharon Tate, die getrouwd was met regisseur Roman Polanski, en vier andere mensen.

De nu 66-jarige Van Houten was als tiener ooit 'homecoming queen', maar kwam in aanraking met drugs waarna ze in de criminaliteit belandde. Ze ontmoette via een hippie-communie sekteleider Charles Manson, bij wie de toen 19-jarige Van Houten zich aansloot. In de sekte was het normaal om heel veel lsd te gebruiken. De moorden zijn ook onder invloed van drugs gedaan.

   

Foto: Links Charles Manson Rechts: Een nog jonge Leslie Van Houten.

Manson wilde met de moorden een rassenoorlog ontketenen, die hij had vernoemd naar het Beatles-liedje Helter Skelter. Van Houten is volgens haar advocaat geen gevaar voor de samenleving en verdient het vrijgelaten te worden. ,,Het enige gewelddadige dat ze ooit heeft gedaan was deze misdaad, en dat was toen ze onder invloed van Charles Manson stond'', aldus advocaat Rich Pfeiffer. ,,Ze is simpelweg geen gevaar voor de openbare orde en als je dat niet bent, zou je volgens de wet vrij moeten komen.''

Het is de 21ste keer dat Van Houten om vervroegde vrijlating vraagt. Gouverneur Brown moet de vrijlating nu goedkeuren. Debra Tate, de zus van de vermoorde Sharon, is een petitie gestart om Van Houten achter de tralies te houden. Volgens Debra heeft Van Houten jarenlang nagelaten berouw te tonen en is ze onbetrouwbaar.

Door: Redaktie AD - Bron: ANP